Klimatski ekstremi: Mart je bio deseti uzastopni mjesec sa rekordnom temperaturom

/

Evropski klimatski monitor saopćio je u utorak da je mart bio najtopliji u historiji i deseti uzastopni mesec historijskih vrućina, pri čemu je temperatura na površini mora također dostigla “šokantan” novi maksimum.

Emisije stakleničkih plinova

To je posljednja crvena zastava u godini koju su već obilježili klimatski ekstremi i sve veće emisije stakleničkih plinova, što je podstaklo nove pozive za bržim djelovanjem za ograničavanje globalnog zagrijavanja.

Svaki mjesec od juna 2023. nadmašio je svoju oznaku “najtoplijeg ikad” – a mart 2024. nije bio izuzetak.

Evropska služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) saopćila je da je mart globalno bio 1,68 stepeni Celzijusa topliji od prosječnog marta između 1850. i 1900. godine, referentnog perioda za predindustrijsku eru.

Martovski rekord je oboren samo za 0,1C, ali je širi trend ono što je alarmantnije, rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora C3S.

Iznadprosječne temperature

Ogromni dijelovi planete u martu su izdržali iznadprosječne temperature, od dijelova Afrike do Grenlanda, Južne Amerike i Antarktika.

Ne samo da je to bio deseti uzastopni mjesec koji je oborio svoj toplinski rekord, već je i najtopliji 12-mjesečni period u knjigama – 1,58 C iznad predindustrijskog prosjeka.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sezonska groznica u Neumu: Za vikend se očekuju 100% popunjeni kapaciteti

Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, gostovao je...

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, danas prve grupe idu za Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su...

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje...

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...