Nove cijene goriva zatražilo 200 pumpi

/

Kao što smo i najavili prije nekoliko dana, rast cijena nafte na svjetskom tržištu pokrenuo je val poskupljenja goriva i u BiH. Prema informaciji Ministarstva trgovine FBiH, u skladu sa Zakonom o kontroli cijena i Uputstvu o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži, od 8. do 9. aprila promjenu cijena goriva zatražilo je 200 benzinskih pumpi u ovom entitetu.

Zbog praznika

-Većina se odnosi na povećanje cijena naftnih derivata za 0,05 KM po litru, a neke od obavijesti odnose se i na sniženje cijene naftnih derivata, uglavnom zbog Bajrama. Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH 9. aprila za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,68 KM po litru, a za dizel 2,70 KM po litru – kazali su za “Avaz” u Ministarstvu trgovine FBiH.

Podsjećaju da je na snazi Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, kojom je utvrđena maksimalna visina marži za naftne derivate, i to 0,06 KM po litru u veleprodaji, odnosno 0,25 KM po litru u maloprodaji. Građanima je, putem redizajnirane mobilne aplikacije, omogućen jednostavan pristup pregledu cijena i odabir najnižih na benzinskim pumpama.

Struja i plin

Komentirajući najavljena poskupljenja goriva, struje, a moguće i plina, ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da će u izbornoj godini životni problemi građana biti u drugom planu u odnosu na politiku i teme koje ona postavlja u prvi plan.

-U međuvremenu ćemo postati siromašniji – ističe Gavran.

Može se naravno, trend cijena nafte promijeniti, ali znamo da tada pojeftinjenja slijede puno sporije i često su samo djelimična.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sezonska groznica u Neumu: Za vikend se očekuju 100% popunjeni kapaciteti

Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, gostovao je...

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, danas prve grupe idu za Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su...

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje...

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...