JP RAD Tešanj: Podjela kompostera za selekciju komunalnog organskog otpada

/

Realizacija projekta besplatna dodjela 166 kompostera za selekciju komunalnog organskog otpada (vrijednost projekta 12.317,00 KM +PDV)

Trenutni korisnici usluga našeg preduzeća za prikupljanje komunalnog otpada imaju priliku da besplatno dobiju komposter za selekciju komunalnog organskog otpada na mjestu nastanka.

Ovo je takođe dio aktivnosti u sklopu projekta „Selekcija na mjestu nastanka“. U prethodnim godinama smo besplatno dodijelili preko 600 komada kompostera, a u sklopu ove aktivnosti sada će bit besplatno dodijeljeno još 166 kompostera.

Komposteri će poslužiti domaćinstvima za odvojeno prikupljanje organskog otpada od kojeg nastaje humus / iskoristiva zemlja, a glavni cilj preduzeća je smanjivanje količina odloženog otpada na deponiji i iskorištavanje organskog otpada od strane domaćinstava u korisne svrhe.

Komposteri se dodjeljuju postojećim korisnicima naših usluga kako bi se smanjio udio organskog otpada u kantama koji čini cca. 40% otpada u ukupnoj količini otpada.

Ovim putem pozivamo zainteresovana domaćinstva da se prijave za besplatnu dodjelu, a uslovi besplatne dodjele su sljedeći:

da je domaćinstvo korisnik organizovanog odvoza otpada putem JP RAD d.d. Tešanj;

da nema duga prema JP RAD d.d. Tešanj;

da u prethodnih 5 godina nije dobilo besplatan komposter od JP RAD d.d. Tešanj;

potpisivanje izjave i prelazak na E-račun, odnosno elektronsku dostavu računa;

Zainteresovana domaćinstva prijavu mogu izvršiti putem e-maila: kprad@bih.net.ba ili u infocentru preduzeća popunjavanjem “Izjave za dodjelu kompostera i dostave računa putem elektronske pošte” (izjava se može preuzeti i na www.rad-tesanj.ba).

Link za preuzimanje zahtjeva sa izjavom:

https://www.rad-tesanj.ba/…/Izjava-elektronsko_slanje…

Broj kompostera za besplatnu dodjelu je ograničen. Prijem zahtjeva počinje od ponedjeljka, 19.04.2024. godine i trajat će do 30.04.2024. Svaki zahtjev će se pojedinačno obrađivati, a za preuzimanje besplatnog kompostera bit će pozvani oni koji ispunjavaju prethodno navedene uslove.

Podjela će biti realizovana prema redoslijedu prijava do isteka zaliha.

Sredstva za nabavku kompostera i besplatnu dodjelu našim korisnicima istih obezbjedilo je komunalno preduzeće uspješnim apliciranjem na Javnom pozivu Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštite okoliša ZDK za 2023. godinu.

Pojašnjenje:

Komposter je posuda koja je predviđena za odlaganje biorazgradivog organskog otpada gdje organski otpad procesom truljenja vrši preobražaj u korisnu prirodnu zemljanu masu – KOMPOST, koji je neophodan za održavanje i izmjenu organskih supstanci u terenu koji se ne mogu dobiti hemijskim gnojivima.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Vlada ZDK odobrila 100.000 KM za poslovnu zonu u Tešnju

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavala premijerka...

OO Merhamet Doboj Jug počeo sa radom

Općinski načelnik Mirnes Tukić primio je danas u posjetu...

U posljednja 24 sata Tešanj bogatiji za 3 bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako su na...

Tešanj: Problemi i izazovi za porodice s invalidnom i bolesnom djecom

Roditelji djece s invaliditetom koji žive u sredinama punim...