U BiH svako drugo dijete nije primilo vakcine protiv najtežih zaraznih bolesti

/

Stopa vakcinisane djece u BiH posljednjih godina je smanjena, tako da je samo 58 odsto primilo prvu dozu vakcine protiv morbila, a 52 odsto prvu buster dozu vakcine protiv difterije, tetanusa i dječje paralize, saopšteno je iz Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Stopa vakcinisane djece u BiH znatno je ispod preporučenih 90 do 95 odsto.

Obilježavanje Proširenog programa imunizacije, globalne inicijative pokrenute 1974. godine za proširenje dobrobiti osnovnih vakcina koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, počinje tokom ovogodišnje Evropske sedmice imunizacije.

Specijalni predstavnik Kancelarije SZO za BiH Ervin Koreman izjavio je da vakcine ostaju najjače sredstvo protiv ozbiljnih oboljenja uzrokovanih zaraznim bolestima, koja ponekad imaju smrtni ishod.

– Zemlje su posvećene postizanju nivoa vakcinacije od 90 do 95 odsto kako bi zaštitile svoju populaciju formulisanjem sveobuhvatnih politika imunizacije i prilagođavanjem usluga potrebama pojedinaca i zajednica. SZO će nastaviti da podržava te napore za dobrobit svih nas – rekao je Koreman za Srnu.

Kancelarija SZO u BiH, u saradnji sa Unicefom i uz podršku EU i USAID-a, kontinuirano pomaže zdravstvenim vlastima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu na unapređenju i provođenju redovnih programa imunizacije, kao i za uvođenje nove vakcine protiv HPV-a.

U saopštenju se ističe da je Kancelarija SZO za BiH podržala program nadoknade propuštenih doza vakcine od čega je koristi imalo više od 7.000 djece uzrasta od jedne do sedam godina, koja su primila jednu od propuštenih doza.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U FBiH vrijednost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda 106,8 miliona

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje poljoprivrednih preduzeća...

CIK-u odobreno dodatnih 4,17 miliona KM za Lokalne izbore 2024.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine danas je...

Od 142 načelnika u BiH samo su dva mlađa od 30 godina

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani...

Aero klub JMB Aircraft Germany na sarajevskom aerodromu

Članovi njemačkog aero kluba JMB Aircraft Germany sa 15...