Profesor Nedžad Korajlić: Hitno pronaći falsifikatore

/

Falsificiranje službenih dokumenata i širenje lažnih poziva na mobilizaciju predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik, koji može destabilizirati društvo i izazvati nepotrebne tenzije, kazao je profesor Fakulteta za kriminalistiku i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić.

Lažni dokumenti

Komentirajući pokušaje da se lažnim dokumentima s memorandum Predsjedništva BiH i Parlamenta FBiH izazove dodatna uznemirenost građana, on ukazuje na potrebu hitne reakcije nadležnih organa.

– Važno je da nadležne institucije hitno reagiraju, identificiraju i procesuiraju odgovorne za ove podvale, kako bi se očuvali sigurnost i pravni poredak u Bosni i Hercegovini – ističe profesor Korajlić.

Suočavanje s političkom nestabilnošću i sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini, kaže Korajlić, zahtijeva promišljenu i obazrivu reakciju građana, navodeći nekoliko načina kako da ostanu informirani a zaštićeni od dezinformacija.

Više informacija

– Uvijek provjeravati informacije uz pomoć više pouzdanih izvora prije nego što reagirate ili ih podijelite.

Ne vjerujte informacijama koje dolaze iz neprovjerenih izvora ili se šire putem društvenih mreža bez jasnog porijekla – kaže profesor Korajlić.

Važno održati smirenost

U ovakvim situacijama potrebno je razgovarati s ljudima u svojoj zajednici o trenutnim dešavanjima, jer otvoreni razgovori mogu pomoći u razbijanju predrasuda i jačanju međusobnog razumijevanja.

– U situacijama visoke napetosti važno je održati smirenost i ne dopustiti da vas strah ili bijes navedu na impulsivne reakcije koje bi mogle pogoršati situaciju – navodi Korajlić.

Građani trebaju naučiti kako da prepoznaju lažne vijesti i dezinformacije, piše Avaz.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

CIK BiH će sankcionisati preuranjenu kampanju političkih subjekata, portali moraju imati informacije o vlasništvu

Centralna izborna komisija BiH objavila je Pravilnik o medijskom...

U martu pao promet u maloprodaji u BiH

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u...

Nikad bolja prodaja novih automobila u BiH, broj registracija u aprilu kao u najbolja vremena

Da broj registracija novih automobila iz mjeseca u mjesec...

Delić o povećanju penzija: Zakonski se usklađuju dva puta godišnje, najveći skok u 2023. godini

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić govorio...