Fadil Novalić se javlja i iz zatvora u Vojkovićima: Povod su mu penzioneri

/

Zatvorenik i bivši premijer FBiH Fadil Novalić nekom je dao šifru svog Facebook profila i ovlastio ga da, dok je on u zatvoru, objavljuje njegove statuse i komentare.

Tako je na profilu Novalića osvanula kritika aktuelnoj vlasti.

“Naši penzioneri opet su stavljeni na marginu, a nametnuta vlast morala bi im makar odgovoriti gdje je potrošila 79,5 miliona KM namjenjenih za povećanje penzija!?

Kada smo 2018. godine u partnerstvu s penzionerima donijeli reformski Zakon o PIO, članovima od 78. do 82. definirali smo povećanje penzija.

Član 79. je odredio redovno usklađivanje, odnosno obavezno povećanje u zavisnosti od rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksa potrošačkih cijena (CPI).

Ovaj član garantira povećanje penzija na način da opći rast boljitka društva (koji je definiran rastom BDP-a) prati i primanja penzionera i da se uskladjivanjem eliminise negativan uticaj rasta cijena.

Međutim, kako su penzije u Federaciji u znatnom zaostatku za ostatkom primanja društva, na moje instistiranje u Zakon je ubačen i član 80.
On omogućava Vladi i vanredno povećanje penzija onda kada postoji rast BDP i suficit PIO budžeta.

Taj član je glavni faktor realnog povećanja penzija, tj. popravljanja statusa penzionera.

U aprilu 2023. godine, kada je nasiljem nad Ustavom nametnuta Vlada Federacije BIH, prihodi Federalnog zavoda PIO od doprinosa za pio i prihodi po osnovu drugih propisa su bili veci od rashoda za 79,5 milona KM. Sukladno Zakonu o PIO i ostalim pozitivnim propisima ta sredstva su se mogla potrositi samo za isplatu penzija.

Ova Vlada je Rebalansom Budzeta ta sredstva preusmjerila u druge namjene, uglavnom za namirenje raznih “apetita” stranaka, skupina i pojedinaca u Parlamentu Federacije koji je upravo zbog tih finansijskih interesa podrzavaju.

Obzirom da se prihodi FZ PIO u skladu sa čl. 125. i 130. Zakona o PIO ne smiju trositi za druge namjene osim za isplatu penzija i troskova Zavoda, krsenjem ovog zakona prekrsen je i Zakon o Budzetima, sasvim je jasno da je penzionerskih 79,5 miliona KM nezakonito potrošeno”, napisao je Novalić iza rešetaka.

Podsjetimo, Fadil Novalić trenutno služi četverogodišnju zatvorsku kaznu u Vojkovićima, a zbog afere “Respiratori”.

Izvor: crnahronika

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...