Doboj: Razgovarano o definisanju trase auto-puta Tuzla-Doboj

/

U Doboju je danas održan sastanak predstavnika ovog grada i opštine Petrovo iz Republike Srpske, te federalnih lokalnih zajednica Tuzle, Lukavca, Gračanice i Doboj Istoka o definisanju trase auto-puta koji će prolaziti teritorijom Tuzlanskog kantona, a zahvatiće i dijelove Doboja i Petrova, kako je to predviđeno prostornim planom, za čiju je izgradnju neophodna saglasnost entitetskih premijera.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević rekao je novinarima da su predstavnici ovih lokalnih zajednica kao zajednički interes utvrdili izgradnju takvog auto-puta i zadužili gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića, načelnika Petrova Ozrena Petkovića i gradonačelnika Gračanice Nusreta Helića da potpišu sporazum o namjeri izgradnje auto-puta koji će se na razmatranje uputiti premijerima Republike Srpske i FBiH.

Kovačević je naveo da će sporazum o namjeri biti potpisan iduće sedmice na narednom sastanku predstavnika lokalnih zajednica čiji će domaćin biti grad Gračanica.

Prema njegovim riječima, tek po saglasnosti entitetskih premijera moći će se pristupiti daljim aktivnostima.

Gradonačelnik Lukavca Edin Delić pojasnio je da se navedena trasa suočava sa nekoliko tehnički specifičnosti s obzirom na to da prati tok rijeke Spreče, čije će uređenje korita uticati na trasu i koja dobrim dijelom prati međuentitetsku granicu.

Učesnici su na sastanku ukazali na ekonomsko-turistički potencijal prostora sliva Spreče i Ozrena, kao i mogućnost da se lokalne zajednice Tuzlanskog kantona povežu na koridor “Pet ce”.

Drugi sastanak o ovoj temi održan je u 19. aprila u Lukavcu, kada se odustalo od prvobitnog idejnog projekta koji je pretpostavljao brzi put od Tuzle do Doboj Istoka, preko Lukavca i Gračanice, i definisano je da planirani auto-put omogući i sabraćajni krak prema Kalesiji u FBiH i Zvorniku u Republici Srpskoj, čime bi se obezbijedila povezanost prema Loznici u Srbiji, prenosi RTV Doboj.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Svečani ispraćaj 202 maturanta i maturantice Mješovite srednje škole Tešanj

U petak, 24. 05.2024. godine, upriličen je svečani ispraćaj...

Firma SAJO PLAST prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U realizaciji projekta " Jedan privrednik, jedna učionica" sudjelovala...

Maglaj: Završeno uređenje desne obale rijeke Bosne

Kako je saopćeno iz općine Maglaj uspješno je završeno...

Doboj Jug: Realizacija infrastrukturnih projekata

U ulici Brezik na području općine Doboj Jug, aktivni...