U FBiH se uvodi sistem uzbunjivanja putem mobitela: Evo šta kažu iz telekoma

/

Telekom operateri u Fedaraciji BiH, BH Telecom i HT Eronet, očitovali su se Parlamentu FBiH o tome da li će i kada uspostaviti sistem uzbunjivanja korisnika mobilnih telefona u slučaju prirodnih katastrofa te drugih vanrednih situacija (usluga Cell Broadcast).

Ovu uslugu je već uvelo niz zemalja Evropske unije poput Njemačke. Navedena usluga preko mobilnih telefona šalje upozorenja u slučaju prirodnih katastrofa, poput poplava, zemljotresa ili požara. Upozorenje, naprimjer, o velikom požaru ili poplavi, potaknulo bi mobilne uređaje da glasno zvone, čak i ako su na opciji isključenog zvuka.

Bazne stanice

Telekom operateri bi ovu tehnologiju ugradili u bazne stanice tako da nije potrebno instaliranje aplikacije na mobilni uređaj.

Iz BH Telecoma su u odgovoru na poslaničko pitanje federalnog zastupnika Amira Ibrovića odgovorili da su za realizaciju Cell Broadcasta potrebni resursi i licence na strani radio mreže i jezgra implementacija potpuno novih mrežnih elemenata te integracija u postojeću mrežu telekom operatora. Također, navode sistem je potrebno organizaciono pozicionirati sa nadležnim organima.

Navode da su ponudili mogućnost održavanja radnog sastanka sa Ministarstvom prometa i komunikacija FBIH kako bi se sva pojedinačna pitanja razmotrila.

Tehničko rješenje

Iz HT Eroneta su naveli da su već započeli s definiranjem mogućeg tehničkog rješenja kojim se može omogućiti Cell Broadcast, te su poslali upit potencijalnim dobavljačima tehničkog rješenja. Ističu da su od jednog dobavljača dobili odgoovre da je za realizaciju ovakvog projekta potrebno oko pet mjeseci od dana potpisivanja ugovora, ali da se to u ovoj godini neće moći realizirati.

Drugi dobavljač, kako su naveli, održao je prezentaciju tehničkog rješenja koji je razvio u saradnji sa partnerima, a relizacija ovog projekta bi trajala četiri mjeseca od dana potpisivanja ugovora.

Inače, povod za uvođenje ovog sistema u Njemačkoj su bile velike poplave u blizina Kelna kada je u ovoj prirodnoj nesreći poginulo više od 180 osoba, piše Fokus.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...

Odakle dolazi najviše nesigurnih proizvoda u BiH?

Hemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili...