Vlada ZDK finansira izradu Registra kućnih ložišta, planirana izgradnja savremenih deponija u Kaknju i Maglaju

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Izvještaj o zaštiti okoliša i zaštiti prirode na području ovog kantona. Premijer Nezir Pivić rekao je da su u ovoj oblasti planirani važni projekti, a jedan od najvažnijih je izrada Registra kućnih ložišta, s ciljem smanjenja emisije štetnih materija u zrak.

– Na ranijim smo sjednicama već odobrili 330.000 KM za uspostavu Registra ložišta, koji će provoditi Institut ‘Kemal Kapetanović’ Univerziteta u Zenici. Važno je istaći da se planiraju dvije moderne deponije – u Kaknju i Maglaju, kao siguran način odlaganja otpada te koji će biti na najvišim standardima – rekao je premijer Pivić.

Vlada je nastavila kontinuiranu finansijsku podršku javnim kuhinjama na području ovog kantona, izdvojivši na današnjoj sjednici 450.000 KM, a odobrena su i sredstva pomoći demobiliziranim borcima za liječenje i stambeno zbrinjavanje. Odobrena su i sredstva za projekt Skrininga raka dojke koji provodi Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

– Projekt je rezultat saradnje s italijanskom regijom Pijemonte te će, praktično, sve zdravstvene ustanove raditi ranu prevenciju sprečavanja razvoja te bolesti, koja nažalost, u posljednje vrijeme po statistikama zauzima veliki broj – kazao je premijer Pivić.

Odobrena su i sredstva za obnovu ili izgradnju vjerskih objekata na području ovog kantona u iznosu od 150.000 KM, a ukupno je za ovu namjenu u 2024. godini planiran budžet od 500.000 KM.

Usvojeni su finansijski i izvještaji o radu Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK te JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK, koje su poslovale pozitivno.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Osiguran novac za izradu projekta nove zgrade Kantonalne bolnice Zenica

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prvi rebalans budžeta tog...

Novi Šeher: Tamo gdje se hrabro prkosi poplavama i mijenja budućnost

Građani ovog mjesta, uz podršku Kantonalne uprave Civilne zaštite,...

Oko 550.000,00 izdvojeno za općinu Tešanj

Kako je objavljeno na facebook stranici Ministra poljoprivrede, šumarstva...

Muftiju Dizdarevića posjetio ministar Čajić

U petak 14. juna 2024. godine, muftiju zeničkog hafiza...