Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

/

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove godine bilježi rast ukupnih prihoda od 22 odsto, što je za posljedicu imalo i rast ukupnog profita.

Ukupan prihod iznosio im je 5,27 miliona KM, a dominantnu poziciju zauzimaju poslovni prihodi s učešćem 98,66 odsto.

Poslovni prihod je bio 5,20 miliona KM, a najznačajniji dio ostvaren je od prihoda od noćenja s pratećim uslugama, po programina noćenja.

U strukturi ukupnih rashoda dominantni su poslovni rashodi, sa 98,86 odsto, a koji iznose 3,7 miliona KM. Ovi rashodi su rasli usljed većih troškova materijala i bruto zarada.

“Najznačajnije učešće u poslovnim rashodima imaju rashodi bruto plata 42,47 odsto, zatim troškovi materijala i energije 35,62 odsto i troškovi amortizacije 9,93 odsto. Rast troškova materijala je djelimično uslovljen rastom cijena i drugim dijelom zbog povećanog broja noćenja”, pojasnili su u Banji Vrućici.

Neto dobit Banje u prvom kvartalu iznosi 1,36 miliona maraka, što je rast u odnosu na kraj marta prošle godine, kada im je profit iznosio 812 hiljada maraka.

Poslovanje ZTC Banja Vrućica, Teslić

Dugoročne obaveze, koje se odnose na kredite u zemlji, iznose 1,41 milion maraka, a kratkoročne obaveze su 3,64 miliona KM i rasle su usljed većih obaveza prema dobavljačima.

“Značajna stalna i obrtna imovina Društva, s jedne, i relativno nizak nivo obaveza, s druge strane, garantuju da u narednom periodu ne bi trebalo doći do značajnog ugrožavanja stalnosti poslovanja društva”, navodi generalni direktor Banje Dragan Bogdanić u napomenama uz finansijski izvještaj.

Inače, Banja Vrućica je prošlu godinu završila s neraspoređenom dobiti od 18,9 miliona maraka. Tri miliona su uložili u investiranje, odnosno kupovinu nekretnina, postrojenja i opreme.

Banja je lani u prosjeku zapošljavala 290 radnika.

Vlasnik banje je kompanija Sloboprom iz Lončara s udjelom od 81,7 odsto i društvo Pobjeda iz Bijeljine s udjelom od 12,03 odsto. Ove kompanije su u vlasništvu Slobodana Ćurčića i članova njegove porodice. Ostatak akcija, pojedinačno manje od po dva odsto, posjeduje više fizičkih lica, od čega najviše (1,98 odsto) direktor banje Dragan Bogdanić, bivši ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske.

Republika Srpska više nema udio u vlasništvu nad ZTC Banja Vrućica u Tesliću. Na Banjalučkoj berzi u februaru ove godine RS je prodala paket akcija u iznosu od 10,3 miliona maraka. Republika Srpska je kroz tri fonda, Penzijski rezervni fond (PREF), Akcijski fond i Fond za restituciju, koji posluju u okviru Investiciono-razvojne banke RS, imala 18,1 odsto udjela u vlasništvu nad pomenutom banjom.

Akcijama banje se trguje na Banjalučkoj berzi, a od početka godine do 15. maja vrijednost akcija je rasla za 12,67 odsto. Ostvaren je ukupan promet od 10,45 miliona maraka. Minimalni službeni kurs bio je 1,50 KM, a maksimalni 1,70 KM.

Realizovan je i jedan blok posao 25. aprila, u vrijednosti od 5,9 miliona KM, kada je cijena po akciji bila 1,46 KM.

Banja Vrućica obuhvata kompleks od četiri hotela: Kardial, Posavina, Srbija i Hercegovina, sa oko 1.000 ležajeva, u Tesliću. Pored toga, u njenom vlasništvu je i hotel Bistrica na Jahorini sa oko 280 ležajeva te Etno selo Usora sa 14 ležajeva.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivni oproštaj: Mještani Karadaglija i Jablanica ispratili dugogodišnjeg doktora u penziju

Na inicijativu Begunića Feždada iz Karadaglija, mještani mjesnih zajednica...

Pokušaj mita u Usori: Dvojac pokušao podmititi kantonalne inspektore

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK na području Zeničko-dobojskog...

Sretne vijesti iz Opće bolnice: Rođeno 5 beba u jednom danu!

U protekla 24 sata, na porođajnom odjelu Opće bolnice...

Zbog radova na elektroenergetskim objektima, struje neće biti od 09:00 do 15:00 sati

Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, bez električne energije...