Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

/

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove godine bilježi rast ukupnih prihoda od 22 odsto, što je za posljedicu imalo i rast ukupnog profita.

Ukupan prihod iznosio im je 5,27 miliona KM, a dominantnu poziciju zauzimaju poslovni prihodi s učešćem 98,66 odsto.

Poslovni prihod je bio 5,20 miliona KM, a najznačajniji dio ostvaren je od prihoda od noćenja s pratećim uslugama, po programina noćenja.

U strukturi ukupnih rashoda dominantni su poslovni rashodi, sa 98,86 odsto, a koji iznose 3,7 miliona KM. Ovi rashodi su rasli usljed većih troškova materijala i bruto zarada.

“Najznačajnije učešće u poslovnim rashodima imaju rashodi bruto plata 42,47 odsto, zatim troškovi materijala i energije 35,62 odsto i troškovi amortizacije 9,93 odsto. Rast troškova materijala je djelimično uslovljen rastom cijena i drugim dijelom zbog povećanog broja noćenja”, pojasnili su u Banji Vrućici.

Neto dobit Banje u prvom kvartalu iznosi 1,36 miliona maraka, što je rast u odnosu na kraj marta prošle godine, kada im je profit iznosio 812 hiljada maraka.

Poslovanje ZTC Banja Vrućica, Teslić

Dugoročne obaveze, koje se odnose na kredite u zemlji, iznose 1,41 milion maraka, a kratkoročne obaveze su 3,64 miliona KM i rasle su usljed većih obaveza prema dobavljačima.

“Značajna stalna i obrtna imovina Društva, s jedne, i relativno nizak nivo obaveza, s druge strane, garantuju da u narednom periodu ne bi trebalo doći do značajnog ugrožavanja stalnosti poslovanja društva”, navodi generalni direktor Banje Dragan Bogdanić u napomenama uz finansijski izvještaj.

Inače, Banja Vrućica je prošlu godinu završila s neraspoređenom dobiti od 18,9 miliona maraka. Tri miliona su uložili u investiranje, odnosno kupovinu nekretnina, postrojenja i opreme.

Banja je lani u prosjeku zapošljavala 290 radnika.

Vlasnik banje je kompanija Sloboprom iz Lončara s udjelom od 81,7 odsto i društvo Pobjeda iz Bijeljine s udjelom od 12,03 odsto. Ove kompanije su u vlasništvu Slobodana Ćurčića i članova njegove porodice. Ostatak akcija, pojedinačno manje od po dva odsto, posjeduje više fizičkih lica, od čega najviše (1,98 odsto) direktor banje Dragan Bogdanić, bivši ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske.

Republika Srpska više nema udio u vlasništvu nad ZTC Banja Vrućica u Tesliću. Na Banjalučkoj berzi u februaru ove godine RS je prodala paket akcija u iznosu od 10,3 miliona maraka. Republika Srpska je kroz tri fonda, Penzijski rezervni fond (PREF), Akcijski fond i Fond za restituciju, koji posluju u okviru Investiciono-razvojne banke RS, imala 18,1 odsto udjela u vlasništvu nad pomenutom banjom.

Akcijama banje se trguje na Banjalučkoj berzi, a od početka godine do 15. maja vrijednost akcija je rasla za 12,67 odsto. Ostvaren je ukupan promet od 10,45 miliona maraka. Minimalni službeni kurs bio je 1,50 KM, a maksimalni 1,70 KM.

Realizovan je i jedan blok posao 25. aprila, u vrijednosti od 5,9 miliona KM, kada je cijena po akciji bila 1,46 KM.

Banja Vrućica obuhvata kompleks od četiri hotela: Kardial, Posavina, Srbija i Hercegovina, sa oko 1.000 ležajeva, u Tesliću. Pored toga, u njenom vlasništvu je i hotel Bistrica na Jahorini sa oko 280 ležajeva te Etno selo Usora sa 14 ležajeva.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Amina Kopić: Učenica generacije 2020 – 2024 “JU Srednje tehničke škole” Tešanj

Učenica generacije "JU Srednje tehničke škole" Tešanj je Amina...

Narcis Halilović predsjednik Bosanskog pozorišta Tešanj: U kulturu se jako malo ulaže

Gost našeg podcasta bio je Narcis Halilović, koji je...

MANN+HUMMEL pruža podršku mladim talentima: Ponosni smo što podržavamo obrazovanje

U MANN+HUMMEL BA vjerujemo da je obrazovanje temelj uspješne...

Tešanj: Pronađeno i uklonjeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj Operativni...