BiH još čeka novac od vakcina

/

Da li je Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo arbitražni postupak kod međunarodnih sudova za povrat novca od GAVI-ja državi Bosni i Hercegovini za uplaćene, a ne isporučene vakcine protiv Covid-19, ni do danas nije poznato. Na brojne pozive i upite koje je Oslobođenje poslalo Pravobranilaštvu BiH, nikada nije odgovoreno.

Ni u Ministarstva civilnih poslova BiH ne raspolažu novim informacijama o aktivnostima Pravobranilaštva BiH kada je u pitanju ovaj proces i povrat novca od uplaćenih vakcina.

Podsjećamo, Bosni i Hercegovini je od 2021. godine iz ovog programa isporučena tek trećina doza. GAVI je Bosni i Hercegovini isporučio samo 27 posto ili 332.640 vakcina od ukupno naručene i plaćene 1.232.000 doze, a tokom trajanja ugovora nije isporučeno 899.360 doza vakcina. GAVI je zadržao 1.615.120 američkih dolara, nakon isteka ugovora zaključenog s BiH o preuzimanju obaveza nabavke vakcina za Covid-19.

S druge strane, GAVI traži da BiH plati izlaznu naknadu koja podrazumijeva njihove troškove u tom procesu, na šta naša zemlja ne pristaje. Naknada bi, kako navode u Ministarstvu civilnih poslova BiH, iznosila oko 1,7 miliona dolara.

Bosna i Hercegovina tako ima mogućnost da pokrene arbitražni postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Haagu. U međuvremenu Savjet ministara BiH je upravo to i naložio Pravobranilaštvu BiH.

Mlađan Mandić, raniji glavni pravobranilac BiH, kazao je za RSE još prošle godine da taj proces može trajati od pet do šest godina.

– Radio sam tri arbitraže, pa znam. To vrlo košta Bosnu i Hercegovinu. Tu su troškovi podnošenja tužbe, pa se moraju platiti sudije, to je vrlo komplikovan proces i zahtijeva puno vremena. Za početak procesa je potrebno oko milion i po eura, naveo je Mandić.

Izvor: oslobodjenje

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...