Predstavnički dom PSBiH 21. maja o predloženim dopunama Izbornog zakona BiH

/

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za utorak, 21. maja, kada bi na dnevnom redu trebalo da se nađu dva prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH.

Hitni postupak

Jedan prijedlog podnijeli su zastupnici Kluba SDA, a drugi zastupnik Šemsudin Mehmedović i oba su sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Klub zastupnika SDA u obrazloženju navodi da se, između ostalog, izmjenama traži da se licima koja su u ratu napustila opštinu prebivališta, omogući upis u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu, za opštinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na opštinu sadašnjeg prebivališta.

Mehmedović u obrazloženju svog zakonskog prijedloga navodi da su potrebne dopune Zakona kako bi se obezbijedilo učešće pripadnika svih konstitutivnih naroda i ostalih u svakom opštinskom i gradskom vijeću i svakoj skupštini opštine, grada i Brčko ditrikta, na način da će biti najmanje jedan Srbin, jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan član ostalih ako ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi.

Na dnevnom redu je u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović koji kao razlog za njegovo donošenje navodi to da BiH u većem broju zemalja u svijetu nema ambasadu ni konzularnog predstavnika.

On navodi da bi bilo produktivno dogovoriti saradnju sa počasnim konzulom BiH, komercijalnim posrednikom i spoljnim pružaocem usluga, koji bi učestvovali u prikupljanju zahtjeva za izadavanje viza za dugoročni boravak i prikupljanje biometrijskih podataka od podnosioca zahtjeva u matičnoj zemlji, tako da on ne putuje u druge zemlje u kojima se nalaze ambasade.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da poslanici, u prvom čitanju, razmatraju i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji se odnosi na potvrđivanja imenovanja generalskog kora u Oružanim snagama BiH.

Na dnevnom redu je i izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH po hitnom postupku, te izvještaja Komisije poslaničkim zaključcima.

Razmatranje izvještaja

Pred poslanicima će se naći i godišnji izvještaj Centralne banke BiH, informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu, izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za prošlu godinu, te izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2023. godinu.

Predviđeno je da poslanici razmatraju i izvještaj o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija BiH i izvještaj o radu, s prijedlogom mjera za zaštitu i bezbjednost povratnika u BiH.

Na dnevnom redu, objavljenom na internet stranici Parlamentarne skupštine BiH, su i dvije poslaničke inicijative i to poslanika Denisa Zvizdića i Mije Karamehić-Abazović.

Početak sjednice zakazan je za 12 sati.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...

Odakle dolazi najviše nesigurnih proizvoda u BiH?

Hemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili...