Tura “No Limit!” – Biciklistička avantura od Minhena do Tešnja

/

Sedmorica članova biciklističkog tima, Ikre Minhen, krenuli su danas na posebnu turu od Minhena do Bosne pod nazivom “No Limit!”.

Ova vožnja, koja će iznositi oko 850 kilometara i prolaziti kroz četiri države, više je od samog biciklističkog izazova. To je priča o ličnim snovima, fizičkoj spremnosti, zajedništvu, zdravlju, vjeri i ljubavi prema domovini.

Njihovo putovanje može se pratiti na instagram kanalu https://www.instagram.com/ikre.bike

Članovi tima:
Adnan Musić (26 godina)
Edin Ahmić (43 godine)
Muamer Čehić (28 godina)
Semir Mujkanović (46 godina)
Semir Mešić (38 godina)
Semir Karić (34 godine)
Vahid Ahmetlić (52 godine)

Motivacija za avanturu

Za većinu članova tima ova vožnja predstavlja ostvarenje dugogodišnjih snova. “Želja da i ja poduzmem nešto, a ne da samo gledam preko društvenih mreža kako neko drugi to radi”, kaže jedan od učesnika. Drugi članovi tima ističu da je ovo prilika za lični izazov, testiranje fizičkih i mentalnih granica te zbližavanje sa ljudima, koji njeguju visoke moralne i druge standarde.

Jedan od biciklista posebno ističe: “Ciljevi su podizanje fizičke spreme, međusobno upoznavanje, promovisanje sporta i zdravog načina života, a najvažnije je pokazati da islam promoviše zdravlje te poslati tako pozitivnu i ispravnu sliku o tome.”

Pripreme i iskustvo

Pripreme za ovu turu trajale su nekoliko mjeseci, a uključivale su intenzivne treninge i planiranje. “Pripremanje se odvijalo od odabira bicikala, opreme, garderobe, iznalaženja tehnika vožnje, edukacija o načinu ishrane u toku ture”, objašnjava jedan od učesnika. Redovne vožnje od 100 do 200 kilometara sedmično postale su rutina, a neke ture su dosezale i do 216 kilometara.

Većina članova tima biciklizmom se bavi rekreativno, ali sa velikom strašću. “Biciklo vozim od kako znam za sebe”, kaže jedan biciklista, dok drugi dodaje: “Nisam nastupao na biciklističkim takmičenjima niti sam bio član biciklističkog kluba. Više je to rekreacija ili avanturizam.”

Putovanje i ciljevi

Osim fizičkih izazova, ova tura nosi i emocionalnu težinu. “Zašto baš do Bosne? Zato što su sve zemlje države, a Bosna je domovina”, emotivno objašnjava jedan od članova tima.

Svaki član tima ima svoje krajnje odredište u Bosni, jer dolaze iz različitih krajeva zemlje. Tešanj (Ljetinić, Lepenica i Vukovo), Kosova kod Maglaja, Kalesija (Hajvazi), Gračanica i Bihać – svi oni imaju svoje posebne destinacije koje su im bliske srcu.

Jedan član tima čak posvećuje ovu vožnju svom sinu Eldinu, koji puni svoju prvu godinu života drugi dan od početka ture: “Simbolično, ova vožnja je posvećena mom sinu za njegov prvi rođendan.”

Poruke čitateljima

Članovi tima imaju snažne poruke za sve one koji prate njihov poduhvat. “Čitateljima bih poručio da se ne boje ostvarivanja svojih snova i da je uz dovoljno pripreme, truda i dove moguće ostvariti i nezamislive ciljeve”, kaže jedan od učesnika. Drugi dodaje: “Bavite se sobom, bavite se pozitivnim stvarima, koje vas mijenjaju nabolje.”

Uz sve fizičke napore i izazove, ova vožnja je i prilika za promociju biciklizma kao zdravog načina života. “Primarni ciljevi našeg tima su uvođenje bicikla u svakodnevnicu, druženje, zbližavanje, edukacija, zdrav život i ekologija”, naglašava član tima.

Aktivnosti povodom jubileja

Tura “No Limit!” također je prilika za jačanje zajedništva među članovima tima, kao i promociju pozitivnih vrijednosti unutar njihove zajednice. “Našu vožnju simbolično posvećujemo i našem Islamskom centru Ikre Minhen, koji nas je spojio zajedno i koji ove godine navršava 20 godina postojanja Džemata, iz kojeg je sve ovo počelo”, ponosno ističe jedan od učesnika.

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti, koje Islamski centar Ikre Minhen organizira povodom obilježavanja drugog jubileja postojanja džemata.

Na kraju, svi članovi tima slažu se u jednom: putovanje od Minhena do Bosne nije samo fizički poduhvat, već duboko emotivno i duhovno iskustvo, koje će ih zauvijek promijeniti i promovisati zdrav način života, međusobno povezivanje i zajedničko ostvarivanje ciljeva.

Zaključak

Tura “No Limit!” je više od vožnje biciklom – to je priča o snovima, izazovima, zajedništvu i ljubavi prema domovini. Članovi biciklističkog tima, Ikre Minhen, svojim primjerom pokazuju da su granice samo u našim glavama i da uz volju, trud i podršku svako može ostvariti svoje snove.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Narcis Halilović predsjednik Bosanskog pozorišta Tešanj: U kulturu se jako malo ulaže

Gost našeg podcasta bio je Narcis Halilović, koji je...

MANN+HUMMEL pruža podršku mladim talentima: Ponosni smo što podržavamo obrazovanje

U MANN+HUMMEL BA vjerujemo da je obrazovanje temelj uspješne...

Tešanj: Pronađeno i uklonjeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj Operativni...

Nejla Tukić – učenica generacije 2023/24 u OŠ ” Mustafa Mulić” Šije

Nejla Tukić je rođena 28.09.2009. godine u Tešnju. Kroz...