Cijene nekretnina su vrtoglave: Diktiraju li ih perači novca?

/

Većina građana manji stan otplaćuje tokom cijelog radnog vijeka, a pojedinci istresu na stotine hiljada maraka odjednom

U zemljama gdje je kontrola slaba, a korupcija rasprostranjena, nekretnine postaju laka meta onima koji žele da operu novac. Ko zna koliko ilegalno stečenog novca, dobijenog najčešće kroz šverc narkotika, svake godine prođe kroz našu zemlju. Zbog toga se upućeni ne ustručavaju reći da je Bosna i Hercegovina evropska veš-mašina za pranje novca kroz kupovinu nekretnina.

KRALJICA GOTOVINA

Cijene nekretnina vrtoglavo rastu, u Sarajevu pogotovo, ali i u svim urbanim sredinama. Novogradnja je apsolutni hit. Hiljade stanova su kupljene, dio njih stoji prazan, a i dalje se gradi. A kada je riječ o kupovini – gotovina je kraljica. Barem je mogla biti do nedavno usvojenog Zakona o sprečavanju pranja novca BiH. Ko su kupci? Ko to plaća i po nekoliko hiljada maraka kvadrat stana? Prosječna plata u BiH jedva prelazi hiljadu KM, a kupci često isplaćuju desetine, pa i stotine hiljada KM odmah u cijelosti. I dok imamo one koji za manji stan ili štede ili ga otplaćuju kroz kredit cijeli radni vijek, imamo i te koji istresu na stotine hiljada maraka odjednom a da pri tome, u nekim slučajevima, nisu ni zaposleni, kamoli kreditno opterećeni. Čini se opravdanim pitanje da li se i kako kontroliše porijeklo novca koji završi na domaćem tržištu nekretnina? Sigurno je da su posljedice višestruke i da će se kad-tad prenijeti na građane BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu je početkom mjeseca u sklopu velike akcije Bulevar pretresla stambene i poslovne objekte u više gradova. Uhapšeno je deset osoba koje se dovode u vezu sa pranjem novca. Akcija je provedena i u sarajevskom naselju Bulevar. SIPA je identificirala nekretnine koje su osumnjičeni navodno stekli izvršenjem krivičnih djela, a radi se o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta u Sarajevu.

Da perači novca diktiraju cijene stanova u našoj zemlji, smatra Sanel Halilbegović, profesor Internacionalnog Burch univerziteta.

– Svjedoci smo da u većim gradovima, naravno i u Sarajevu, abnormalno raste cijena kvadrata stana. U zemlji iz koje izvozite mlade ljude, vama raste cijena stana, što je apsolutno kontra bilo kakvoj i običnoj i ekonomskoj logici, poručuje.

Međutim, ekonomista Zoran Pavlović kaže da novi zakon dosta otežava posao peračima novca jer, između ostaloga, prodati ili kupiti nekretninu ne možete a da novac ne ide preko banke.

– Sigurno je da je kvadrat stana poskupeo, ali to je zato što nemamo radnika, situacija je takva da radnika ne možete dobiti ispod 80 ili 100 KM po danu. Ako se na to i drugi razlozi uzmu u obzir, cene stanova nisu nerealne. Stanogradnja je dug proces, ponekad traje i po dve godine, a oni koji žele oprati novac nemaju toliko vremena, govori Pavlović i dodaje da samo manji iznosi ne podliježu posebnim provjerama.

– Imao sam iskustvo da je naš čovek koji živi i radi u Španiji došao i doneo eure na sto, kaže hoće da kupi nekretninu. Rekao sam mu – to ne može. Dakle, jednostavno ne može. Situacija je toliko promenjena usvajanjem zakona da su i notari prošli kroz obuku, tako da su na neki način i oni u obavezi da prijave, da upišu u ugovoru da, iako plaćate sa svog računa iz banke, odakle vam taj novac. BiH je, od nečega što je bilo mesto gde je relativno jednostavno gotov novac ubaciti u platni promet, postala zemlja koja je do te mere rigidna i restriktivna da je to veliko opterećenje za sve, smatra Pavlović.

Nerminka Hamidović, predsjednica Notarske komore Federacije BiH, kaže da notari imaju važnu ulogu u sprečavanju pranja novca, jer su često uključeni u transakcije koje uključuju promet nekretnina, ugovore o kupoprodaji i druge pravne dokumente.

– Notari trebaju biti pažljivi prilikom provjere izvora sredstava koja se koriste u transakciji. Ako primijete neobične ili sumnjive transakcije, notari su dužni obavijestiti nadležne. Pranje novca putem prometa nekretninama može biti raznolik i složen proces, ali postoje uobičajeni načini, govori Hamidović i dodaje da se nekretnina može kupiti gotovinom kako bi se izbjeglo praćenje porijekla novca.

PORESKI RAJEVI

– Osoba može kupiti nekretninu gotovinom ili putem bankarskog transfera koristeći neidentifikovane ili lažne račune kako bi prikrila stvarni izvor novca. Kriminalne osobe ili grupe mogu kupiti nekretninu po nižoj cijeni, a zatim lažirati dokumentaciju kako bi prikazale da je vrijednost nekretnine veća nego što zapravo jeste. Zatim mogu prodati nekretninu po lažno uvećanoj vrijednosti i tako prljavi novac vratiti u redovne tokove. Novac se može oprati i kroz korištenje pravnih lica kao što su privredna društva (firme) ili fondovi za investiranje u nekretnine. Ova pravna lica mogu biti osnovana u poreskim rajevima ili drugim jurisdikcijama s niskim nivoom regulacije, kako bi se lakše sakrilo porijeklo novca. Kupovina nekretnina putem offshore kompanija može omogućiti pranje novca, jer se porijeklo novca lakše može sakriti kroz složene međunarodne transakcije i vlasničke strukture. Osoba može koristiti hipoteku kako bi uzela zajam od banke u protuvrijednosti nekretnine koju već posjeduje. Zatim bi novac od hipoteke mogao biti opran kroz lažne transakcije ili prebacivanjem kroz više računa kako bi se sakrilo porijeklo, pojašnjava Hamidović za naš list.

Izvor: oslobodjenje.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...