Značajan pad prodaje pesticida u EU

/

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u EU, velikim dijelom zbog toga što su im cijene porasle, objavio je danas Evrostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku navodi da je oko 322.000 tona pesticida prodato 2022. godine, što je 10 odsto manje u odnosu na količinu prodatu godinu dana ranije.

Od brojnih pesticida koji se koriste u EU, najveći obim prodaje imali su fungicidi i baktericidi sa 43 odsto obima prodaje u 2022, a slijede herbicidi, sredstva za uništavanje ljuske i mahovine (35 odsto), pa i insekticidi i akaricidi (14 odsto), prenosi Tanjug.

Među zemljama EU, najveći udio prodatih pesticida registrovan je u Francuskoj (21 odsto), Španiji (18), Njemačkoj (15) i Italiji (14), a ove zemlje su i vodeći poljoprivredni proizvođači u EU.

Bilo je i nekoliko zemalja EU koje su zabilježile nagli pad prodaje pesticida između 2011. i 2022. godine, poput Italije (37 odsto), Portugala (36) i Grčkoj (33), navodi Evrostat.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pogledajte kako se Zagrepčaninu za nekoliko sekundi zapalio električni romobil (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa jednog parkinga,...

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...