Stanje na biroima u FBiH: U ZDK nezaposleno 340 pravnika, skoro 2.000 ekonomskih tehničara…

/

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine objavila je listu top pet suficitarnih zanimanja, odnosno onih kojih ima najviše na biroima za zapošljavanje, prema podacima koje su dobili od nadležnih entitetskih i kantonalnih službi.

Po tome, imamo viška pravnika i ekonomista, na hiljade prodavača, zatim bravara, kuhara, frizera, automehaničara, čak i medicinskih sestara u, naprimjer, Unsko-sasnkom kantonu čija je Ljekarska komora nedavno ukazala da im nedostaje upravo medicinskih sestara. Na biroima su i, primjera radi, turistički animatori u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, njih 462, gdje je turizam jedna od glavnih grana.

Gledano po kantonima, u USK je na birou najviše pravnika, ekonomista, prodavača, ekonomskih tehničara… Uz ovo, u Zeničko-dobojskom kantonu je na birou, naprimjer 126 mašinskih inženjera, u Tuzlanskom oko 1.500 medicinskih sestara i 140 doktora medicine, u Goraždu i Sarajevu je, između ostalog, “viška” vozača jer ih ima dosta na biroima, u entitetu RS na birou su mahom, osim pravnika i ekonomista, inžinjeri poljoprivrede, profesori, mehaničari, električari, zdravstveni radnici, u Brčko distriktu je slična situacija…

Istovremeno, ovi kadrovi se i zapošljavaju, ali u daleko manjem broju nego što ih ostaje nezaposleno.

U FBiH je, recimo, bilo zaposleno oko 2.050 automehaničara u prošloj godini, ali ih je na biroima ostalo više od 4.500. Trend je sličan u RS-u.
Šta nam ovo govori?

Ekonomista Faruk Hadžić istakao je da, generalno, statistički podaci u BiH o kretanju zaposlenosti i nezaposlenosti pokazuju djelimično iskrivljenu sliku, posebno kada je u pitanju nezaposlenost.

Pojasnio je da statističke agencije objavljuju dvije vrste zvaničnih podataka, registrovanu nezaposlenost, odosno osobe koje su u evidenciji i kao traže posao, dok anketa o radnoj snazi pokazuje veću zaposlenost u odnosu na ovaj podatak.

– Veliki broj građana vjerovatno je zaposleno na crno ili su van BiH. Što nekog zanimanja ima u suficitu, ne znači da ih u stvarnosti ima. Primjer su vozači, električari, vodoinstalateri, i drugi radnici koje ćete naći na evidenciji zavoda za zapošljavanje, ali teško ćete naći bilo koga od tih profila, i stoga poslodavci traže interventni uvoz radne snage – istakao je Hadžić.

Kada govorimo o našem kantonu, Zeničko-dobojskom, na listi VSS kadrova na birou dominiraju pravnici i ekonomisti kojih ima 340, odnosno 305. Mašinskih inžinjera na Službi za zapošljavanje ima prijavljenih 126, profesora engleskog jezika je  89, dok je profesora razredne nastave 77, piše Zanicablog.

Zanimanja sa srednjom stručnom spremom koja dominiraju među nezaposlenima u ZDK su ekonomski tehničari kojih ima 1.980, maturati gimnazije njih 1.484, mašinski tehničari, medicinske sestre…

Ipak, najbrojnija zanimanja u ZDK među nezaposlenima su Prodavači/trgovci njih 2.364 je bez posla, dok se na birou nalazi i 1.815 frizera.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Policijski timovi Uprave policije MUP-a ZDK vrše pretrese na 3 lokacije

U nastavku operativne akcije "META III" policijski timovi Uprave...

Centar ženskih prava iz Zenice pruža podršku ženama u Bosni i Hercegovini

Centar ženskih prava iz Zenice, osnovan 17. oktobra 1996....

Veliki broj oboljelih, hoće li biti proglašena epidemija morbila u ZDK?

Spec. dr. Maja Karač, načelnica Službe za zdravstvenu zaštiru...

Premijer Nezir Pivić otvorio Međunarodno otvoreno prvenstvo i Sportske igre paraplegičara FBiH

Na Atletskom stadionu Kamberovića polje održava se Međunarodno otvoreno...