Apel za pažljivo korištenje digitalnih identiteta

/

Digitalni identitet je skup informacija koje jedinstveno identifikuju pojedinca ili neki entitet u digitalnom okruženju. U ovisnosti od države do države, ovaj identitet može uključivati korisnička imena, lozinke, digitalne certifikate, biometrijske podatke, e-mail adrese, profile na društvenim mrežama i druge vrste digitalnih podataka.

Digitalni identitet omogućava pristup različitim online uslugama, aplikacijama i resursima i igra ključnu ulogu u autentifikaciji i autorizaciji korisnika. Sa porastom broja online usluga, upravljanje digitalnim identitetom postaje sve važnije kako bi se osigurala privatnost, sigurnost i zaštita podataka na mreži.

Svaka država može da ima više digitalnih identiteta. Fizička i pravna lica sama biraju za koje svrhe će koristiti koji digitalni identitet, te kojem digitalnom identitetu oni vjeruju.

Svakako minimalni uslov za razmatranje pravnog lica koje implementira neki digitalni identitet je da je isto međunarodno certifikovano, te da je osiguralo međunarodnu sljedivost. Trenutno na području Bosne i Hercegovine su Uprava za indirektno oporezivanje BiH, IDDEEA BiH i BH Pošte nadležni ovjerioci upisani u evidenciju ovjerioca i priznati po važećem Zakonu o elektronskom potpisu u BIH, certificirani po relevantnim međunarodnim standardima uključujući i eIDAS regulativu.

S tim u vezi, IDDEEA je u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu BiH, a koji obuhvata elektronske certifikate (digitalni identitet i jeste elektronski certifikat) implementirala BiH Digitalni identitet za sve građane Bosne i Hercegovine, kao institucija koja je međunarodno certificirana, te nadležna za identifikacione dokumente, elektronski potpis i elektronske certifikate vezane za identifikacione dokumenate.

Stoga, kod korištenja digitalnih identiteta i elektronskog potpisa, bilo da je riječ o vašim ličnim podacima ili uslugama koje pružate ka trećim licima, apelujemo da budete pažljivi sa svim ostalima pravnim licima koji se lažno predstavljaju, ne ispunjavaju ni minimalno navedene uslove, te pokušavaju da prevare fizička i pravna lica u navedenoj oblasti.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vršidba ječma, ratari zadovoljni rodom, ali ne i otkupnom cijenom!

Kiša koja je padala prethodnih dana na kratko je...

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...