Novi 3D – digitalni mamograf od danas u Općoj bolnici Tešanj

/

Danas je Općoj bolnici Tešanj uručen skrining mamograf, što će ženama omogućiti rano otkrivanje raka dojke. Ovaj mamograf će zamijeniti aparat star preko 30 godina, koji je izgubio tehničku podršku, čime će se značajno unaprijediti dijagnostičke mogućnosti bolnice.

Direktor bolnice, Omer Bedak, naglasio je da je ovo veliki doprinos bolnici i cijeloj zajednici:

“Mamografija je jedan od zlatnih standarda skrininga ranog otkrivanja tumora dojke. Prethodni mamograf bio je star preko 30 godina i izgubio je tehničku podršku. Novi mamograf s tomosintezom koristi naprednu tehnologiju za otkrivanje manjih tumora, što značajno poboljšava prevenciju.”

Premijer Pivić izrazio je zadovoljstvo povodom nabavke digitalnog mamografa s tomosintezom za Opću bolnicu Tešanj, ističući važnost prevencije u zdravstvu:

“Izdvojeno je 250 hiljada KM za nabavku ovog aparata. U budućnosti planiramo nastaviti podržavati Opću bolnicu Tešanj.”

Trenutno, u Zeničko-dobojskom kantonu boravi tim zdravstvenih stručnjaka iz regije Pijemonte koji svojim angažmanom u sklopu Projekta za širenje prevencije ženskih tumora u BiH, a kojeg finansira regija Pijemonte, doprinose dodatnom osnaživanju naših stručnjaka na polju mamografske prevencije.

Partneri iz Italije su omogućili kupovinu jednog mamografa, osigurali sredstva za kupovinu do tri tomosinteze, te su radili na osposobljavanju radiologa, radioloških inženjera, patologa i administrativnog skrining centra. Također, nabavili su softver koji omogućava sofisticirano upravljanje procesom skrininga.

Lucca Gilbert, predstavnik RE-TE. Ong. iz Torina, pohvalio je dosadašnju saradnju sa zdravstvenim sistemom ovog kantona, rekavši da žele prenijeti pozitivna iskustva iz Italije u ZDK.

Naglasio je da je projekat imao dobar odjek i pozitivne reakcije u institucijama Ujedinjenih naroda i Evropske unije, kao i Federalnom ministarstvu zdravstva i Ministarstvu civilnih poslova BiH. Zbog toga će ZDK biti prepoznat kao ekspert u novom petogodišnjem projektu prevencije karcinoma kojeg ova organizacija planira provesti na nivou BiH.

Tomosinteza omogućava 3D prikaz snimaka, što povećava mogućnost otkrivanja malih lezija, posebno u tkivu dojke velike gustoće. Skrining mamografija je preventivni pregled zdravih žena s ciljem otkrivanja promjena u dojci u ranoj fazi, često prije nego što su promjene opipljive. Prva skrining mamografija preporučuje se nakon 40. godine života, a kod pacijentica s povećanim rizikom može se uraditi i ranije.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nejla Tukić – učenica generacije 2023/24 u OŠ ” Mustafa Mulić” Šije

Nejla Tukić je rođena 28.09.2009. godine u Tešnju. Kroz...

Nove knjige Huseina Galijaševića – prilog tešanjskoj historiji

Iz štampe su izašle dvije knjige Huseina Galijaševića, „Domovnice...

Učenik generacije u OŠ “1.mart” Jelah za školsku 2023/2024.godinu – Haris Hatkić

Kako je objavljeno na službenim stranicama osnovne škole "1.mart"...

Dr. Omer Bedak za ZOS radio: Zdravstvo je uvijek aktuelna tema

Gost ZOS radija bio je mr. sc. med. Omera...