Prema najnovijim otkrićima evropskih genetičara stanovnici BiH i Dalmacije spadaju u red najstarijih i najautohtonijih stanovnika Evrope

/

Rezultati koji su šokirali svjetsku genetičku naučnu zajednicu! Prema najnovijim otkrićima evropskih genetičara stanovnici BiH i Dalmacije spadaju u red najstarijih i najautohtonijih stanovnika Evrope.

Po genetskom sastavu su Dalmatinci daleko sličniji nego Hrvati koji su više Slavenskog porijekla.

Autohtona evropska Haplogrupa “I” nalazi se najviše u Skandinaviji, Bosni i Dalmaciji i dosta manje ili nikako u svim drugim krajevima Evrope.

Stanovništvo Bosne ima tu staru Haplodnu grupu “I” u rasponu od 55 do 70 posto, čime su dobili primat genetski najčišćih i najautohtonijih Evropljana. Skandinavci imaju učešće Haplogrupe I u stanovništvu oko 40 posto.

Trougao Sarajevo-Maglaj-Tuzla nastanjeno je narodom koji tu živi zadnjih 11 hiljada godina čime je definitivno otklonjena svaka sumnja u autohtonost i dugu vezanost stanovnika Bosne za svoju jedinu pradomovinu.

Može se onda sasvim pouzdano zaključiti da stanovnici Bosne nisu niodkud doselili i da žive na istim prostorima zasigurno već oko 12 hiljada godina, to jest najmanje od vremena Velikog Potopa, piše Bosna Info.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...