Na šta zatvorenici troše novac i sa kojim iznosom mogu raspolagati?

/

O uvjetima, pravima i mogućnostima koji imaju zatvorenici u zatvorima razgovarali smo s direktorom KPZ Vojkovići Sinišom Perkovićem i advokatom Omarom Mehmedbašićem.

Direktora KPZ-a Vojkovići pitali smo koliko često zatvorenici imaju priliku da se informišu i na koji sve način.

– Većina njih ima televiziju. Imaju sve kanale od sporta, vijesti… Imaju dnevne novine na svakom bloku. Oni su potpuno informisani o svemu što se događa napolju. U zajedničkoj sobi ima televizor, a pojedina zatvorena i pritvorena lica koja koriste određene pogodnosti, sve zavisi u kom se bloku nalaze, ali većina ima televiziju – odgovara nam on.

Pojasnio nam je i koje sve pogodnosti radnog angažovanja zatvorenici imaju u Vojkovićima.

– Svaki zatvor na svijetu ima radni angažman, pa i ovaj. Imamo sekcije, drvorezačku, origami, novinarsku i šivenje. Od radnog angažmana imamo vešeraj i sad smo u fazi pravljenja jedne radionice za preradu drveta – kazao je Perković.

Prema zakonu, pojašnjava on dalje, oni mogu najviše da zarade mjesečno trećinu prosječne plaće što iznosi blizu 300 KM.

Zamolili smo Perkovića i da nam pojasni kako funkcioniše član Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera koji se odnosi na nastavak radnog odnosa sa prijašnjim poslodavcem.

Ovaj član predviđa da zatvorenik koji na izdržavanju kazne zatvora treba da provede do tri mjeseca, a koji je u radnom odnosu, može za vrijeme izdržavanja kazne zatvora nastaviti rad u preduzeću u kojem je do tada radio, ako se zatvorenik i preduzeće s tim saglasi i ako je to izvodljivo s obzirom na udaljenost preduzeća.

– Ovo je zatvor zatvorenog tipa i ovdje su presuđene osobe sa puno većom kaznom od tri mjeseca. To može vjerovatno u nekom drugom zatvoru, u nekom lakšem zatvoru, ukoliko je imao saobraćajku ili neki lakši prekršaj – naveo je direktor KPZ-a Vojkovići.

Mehmedbašić nam pojašnjava kako zatvorenik može tražiti dopust da ide na posao.

– Postoji i ta mogućnos u dogovoru s KPZ-om gdje zatvorenik ide na posao – kazao je on.

On nam navodi kako zatvorenici imaju pravo na jednu posjetu sedmično, dok se s advokatima mogu sastajati svaki dan.

Odgovorio nam je i na pitanje na koji način zarađeni novac zatvorenici mogu potrošiti te postoji li ograničenje iznosa koji mogu imati kod sebe, piše Faktor.

– Na kantinu. Male su to plaće. A nema ograničenja koliko novca oni mogu imati kod sebe u zatvoru. Koliko im pošalju. Nije ni to puno – naveo je on.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Neradna nedjelja: Krši li se njenim uvođenjem Ustav

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o unutrašnjoj trgovini je...

Za rad u komisijama pojedini u Vladi FBiH za godinu naplatili i do 30 hiljada KM

Pojedinim zaposlenicama Federalnog ministarstva prostornog uređenja je u toku...

Kako će biti utrošeno odobrenih 120.000 KM za rad penzionerskih saveza u FBiH?

Za finanasiranje rada penzionerskih udruženja u Federaciji BiH iz...

Za “Marš mira” do sada prijavljeno oko 1.400 osoba: U koloni će biti veliki broj mladih ljudi

Do sada je oko 1.400 osoba prijavljeno za ovogodišnji...