Školarina za redovne studente Univerziteta u Zenici 50 KM

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju Odluku o odobravanju sredstava za sufinansiranje rada Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, za što će biti izdvojeno 30.000 KM – potvrdio je premijer ZDK-a Nezir Pivić.

Vlada je raspravljala i o cijenama upisa na fakultete Univerziteta u Zenici (UNZE).

– Školarina za redovne studente ove godine iznosi samo 50 KM kako za prvi tako i za drugi ciklus studija. To smatram jednim od važnih podsticaja radu UNZE-a i upisa na UNZE, s obzirom da je to i najjeftinija školarina u Bosni i Hercegovini. Opredijeljeni smo da svi naši učenici koji završe srednju školu, imaju priliku da studiraju u svom gradu i na, nadam se i u budućnosti, jednom od najboljih univerziteta u BiH i sa velikim brojem fakulteta koji su im na raspolaganju – istakao je Pivić.

Motiv đacima

On je izrazio nadu kako će to biti motiv đacima iz Zenice i drugih gradova tog kantona da studiraju na UNZE-u.

Školarina za prvi upis na redovni samofinansirajući te vanredni studij iznosi 800 KM, dok studenti integrisanog studija Opće medicine plaćaju 3.000 KM, a za studij Softverskog inžinjerstva na Politehničkom fakultetu plaća se 1.500 KM za godinu studija.

Strani studenti za upis na prvu godinu prvog ciklusa plaćaju 2.000 KM, osim za upis na Pravni i Ekonomski fakultet, za koji se prve godine plaća 1.300 KM te za studij Opće medicine, za koji strani studenti plaćaju po 6.000 KM godišnje svih šest godina studija.

Strani studenti

Strani studenti za upis na prvu godinu drugog ciklusa plaćaju školarinu od 3.000 KM.

Usvojena je i Odluka o pokretanju procedure dugoročnog kreditnog zaduženja ZDK-a u 2024. godini, kao i Odluka o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama u postupku nabavke usluga za ovo dugoročno kreditno zaduženje.

-To je kreditno zaduženje koje je nastalo na osnovu odluka viših nivoa vlasti, naročito federalnog nivoa, iz razloga što oni donose određene propise a da se prethodno ne konsultiraju s nižim nivoima. Iz tog smo razloga danas imali obavezu da imamo određeno kreditno zaduženje kako bismo izmirili sve te obaveze koje su rezultat odluka viših nivoa – kazao je Pivić.

Dodao je da će kreditno zaduženje ovom odlukom iznositi 5.000.000 KM.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Osiguran novac za izradu projekta nove zgrade Kantonalne bolnice Zenica

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prvi rebalans budžeta tog...

Novi Šeher: Tamo gdje se hrabro prkosi poplavama i mijenja budućnost

Građani ovog mjesta, uz podršku Kantonalne uprave Civilne zaštite,...

Oko 550.000,00 izdvojeno za općinu Tešanj

Kako je objavljeno na facebook stranici Ministra poljoprivrede, šumarstva...

Muftiju Dizdarevića posjetio ministar Čajić

U petak 14. juna 2024. godine, muftiju zeničkog hafiza...