Penzioneri dali rok Vladi FBiH: Navedeni ključni zahtjevi

/

Na adresu federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra za finansije Tonija Kraljevića jučer su, kako saznajemo, predstavnici Saveza udruženja penzionera uputili svoje ključne zahtjeve, a od kojih očigledno nemaju namjeru odustati.

Rast cijena

Štaviše, ako se čelnici Vlade FBiH ogluše na to i do juna ne ispune zahtjeve koji se odnose na izmjene i dopune Zakona o PIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje penzija te u vezi s isplatom jednokratne novčane pomoći, penzioneri izlaze na ulicu!

Podsjetimo, nakon što su iznosi penzija u ovoj godini ostali “zakovani” nakon redovnog usklađivanja, dok vanredno neće biti provedeno, predstavnici Saveza su zbog sve težeg materijalnog položaja ove populacije još odlučniji u tome da se izmjene Zakona o PIO moraju provesti, a što je nedavno “aminovala” i Skupština Saveza.

Penzioneri traže da se mijenjaju parametri na osnovu kojih se vrši usklađivanje. Sad su to, umjesto rasta prosječne plaće i troškova života, kao što je slučaj u zemljama okruženja, indeks rasta potrošačkih cijena i stopa rasta bruto domaćeg proizvoda.

Dug put

“Već neko vrijeme upozoravamo da je neophodno izvršiti izmjene Zakona o PIO i tražimo odmah da se krene u tu proceduru. Naravno, svjesni da je do toga dug put, ne odustajemo od našeg drugog ključnog zahtjeva, a to je isplata jednokratne novčane pomoći”, rekao nam je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Iznos novčane naknade

Kada je riječ o iznosu novčane naknade, penzioneri traže da se onima čija su primanja do 1.000 KM isplati najmanje 200 KM. Za penzionere koji primaju više od 1.000 KM pa do iznosa najviše penzije ta bi naknada iznosila 100 maraka.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vršidba ječma, ratari zadovoljni rodom, ali ne i otkupnom cijenom!

Kiša koja je padala prethodnih dana na kratko je...

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...