Pojačana kontrola na granicama s Hrvatskom: Kazna i do 1000 KM

/

Ukoliko se na vrijeme ne informišete šta sve možete da prenesete preko granice sa Hrvatskom, može da vas sačeka kazna od 500 eura.

Iz godine u godinu, nadležne institucije upozoravaju građane o pravilima prenosa preko granice, ali pojedini putnici i dalje nisu dovoljno upućeni i riskiraju rigorozne kazne.

Na primjer, u Hrvatsku ne smijete unijeti sendvič sa mesnim nareskom ili jogurt, jer su meso i mliječni proizvodi zabranjeni. Kontrole na graničnim prelazima su pojačane tokom ljetne sezone, a ignorisanje ovih pravila može rezultirati visokim novčanim kaznama.

U susjednu Hrvatsku se mogu unijeti najviše dvije kutije cigareta. Ignorisanje ovog pravila može rezultirati kaznom od 500 eura. Dozvoljena je i kombinacija drugih duhanskih proizvoda, ali u skladu sa dozvoljenom ukupnom količinom.

Osim toga, možete unijeti i druge vrijedne proizvode, kao što su parfemi, ali u ograničenoj vrijednosti do 300 eura po putniku.

Pravila se odnose i na unos hrane, poput hljeba, kolača, keksa, čokolade, meda, jaja i proizvoda od jaja. Takođe, postoje ograničenja i za unos alkoholnih pića i drugih prehrambenih proizvoda.

Izvor: Crna hronika 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Broj umrlih hadžija prešao 1.300, većina ih nije imala dozvolu za hodočašće

Broj smrtnih slučajeva na ovogodišnjem hadžu iznosi 1.301, rekao...

Njemačka traži duplo više radnika s područja zapadnog Balkana

Njemačka je podigla kvotu radnika u sklopu pravila za...

EU priprema nove sisteme na granicama: Pečatiranje pasoša odlazi u prošlost

Uvođenje novih, automatiziranih evropskih sistema za prijavu putovanja i...

Kako se Kurban-bajram slavi u svijetu?

Kurban-bajram je među najvažnijim praznicima u islamu, a tradicije...