Tešanj: U Aleji pisaca u Bobarama održan 3. Međunarodni pjesnički maraton

/

Plaketu Zlatni stih dobila je književnica Emina Selimović, Srebreni stih dobila je Safija Vehabović, dok je Bronzani stih 3. Međunarodnog pjesničkog maratona u Aleji pisaca otišao u ruke Nuri Suljkanović, književnica iz Tuzle.

Kao završna manifestacija dvomjesečnog projekta afirmacije i popularizacije knjige, pisanja i čitanja PROLJEĆE SA PLANJAXOM održan je 3. Međunarodni pjesnički maraton u Aleji pisaca u Bobarama. Prije početna maratona uručena su vrijedna priznanja autorima koji su tokom prošle godine učestvovali na konkursu.

3. Međunarodni pjesnički maraton

Tako je međunarodna nagrada za životno djelo u književnosti, humanosti i borbi za mir u svijetu uručena je srbijanskoj književnici Emiliji Čolak. Književna nagrada „RAMIZ BRKIĆ“ za najvrijednije djelo objavljeno u prošloj godini uručena je istaknutom akademiku, prof. dr. Esadu Durakoviću. Književna nagrada „SMAIL F. TERZIĆ“ za svestranost u književnosti dodijeljena je osnivaču zeničke PALETE, književniku Emiru Sokoloviću, dok je književna nagrada  „NAFA BUKVIĆ“ otišla u ruke mlade tuzlanske pjesnikinje Lane Kamberović. Književna nagrada Stablo sjećanja u Aleji pisaca od neki dan uz A. Sidrana, G. Gojera, T. Kulenovića, I. Kajana, G. Šljivu i druge velikane, stajati će i ploča pored stabla sjećanja na istaknutog prof. dr. Rize Džafića, pisca i književnog kritičara. Zlatno Planjaxovo pero sa konkursa za najbolju priču za djecu i omladinu pripalo je Sanji Seferović- Drnovšek, dok je srebro otišlo u ruke Luke Rogala, a bronza u ruke Esada Bajića.

3. Međunarodni pjesnički maraton

Također dodijeljene su i nagrade za najprodavaniju knjigu u prošloj godini, a pripale su: Husi Hrustanoviću, pjesniku iz Breze, Mirku Jeleču, novinaru i publicisti iz Doboja i treće mjesto osvojio je Mirza Bašić.

Na Međunarodnom pjesničkom maratonu u Aleji pisaca uručena je i nagrada DJEČIJI OSMIJEH za najbolju knjigu za djecu i mlade vrijedna 10.000 KM. Prošlogodišnji laureat Šimo Ešić predao je plaketu Jagodi Iličić, supruzi Mirsada Bećirbašića, čije je ime uklesano na SPOMENU PISCU u pjesničkom parku, a novčani dio uručila je direktorica Izdavačko-štamparske kuće Planjax komerc Medina Planjac.

3. Međunarodni pjesnički maraton

Na Međunarodnom pjesničkom maratonu u Aleji pisaca koji je održan u sklopu 36. Međunarodnih književnih susreta PROLJEĆE SA PLANJAXOM učestvovalo je oko 100 pjesnika iz BiH, Srbije, Hrvatske i Italije. Prema riječima akademkinje Olivere Olje Jelkić, književnice iz Srbije koja je otvorila 3. Međunarodni pjesnički maraton u Aleji pisaca, ovo je najveći skup pjesnika u regionu ako izuzmemo Međunarodne sajmove knjiga.

– Ovo je naš skromi doprinos popularizaciji i afirmaciji knjige, čitanja i pisanja, rekao je na kraju akademik prof. dr. Bajruzin Hajro Planjac, jedan od najprevođenijih savremenih bosansko-hercegovačkih pisaca, inače pokretač ove manifestacije.

Piše: Maida Starčević

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nejla Tukić – učenica generacije 2023/24 u OŠ ” Mustafa Mulić” Šije

Nejla Tukić je rođena 28.09.2009. godine u Tešnju. Kroz...

Nove knjige Huseina Galijaševića – prilog tešanjskoj historiji

Iz štampe su izašle dvije knjige Huseina Galijaševića, „Domovnice...

Učenik generacije u OŠ “1.mart” Jelah za školsku 2023/2024.godinu – Haris Hatkić

Kako je objavljeno na službenim stranicama osnovne škole "1.mart"...

Dr. Omer Bedak za ZOS radio: Zdravstvo je uvijek aktuelna tema

Gost ZOS radija bio je mr. sc. med. Omera...