Šest lokalnih zajednica učestvuje u izgradnji autoputa Tuzla – Doboj: Građani u dolini Spreče dobivaju bolju putnu infrastrukturu

/

Nakon tri održana sastanka predstavnika općina u Lukavcu i Doboju u vezi s uspostavljanjem osnova saradnje za realizaciju generacijskog projekta izgradnje dionice autoputa Tuzla – Doboj, koja prolazi kroz Sprečko polje, aktivnosti se nastavljaju.

Entitetska linija

Izgradnja ovog autoputa ima veliki značaj za šest lokalnih zajednica – Tuzlu, Lukavac, Petrovo, Gračanicu, Doboj-Istok i Doboj, kako za bolju saobraćajnu povezanost tako i za regulaciju rijeke Spreče, koja je većim dijelom entitetska linija.

Povodom toga, jučer su u Gračanici Edin Delić (Lukavac), Nusret Helić (Gračanica), Ozren Petković (Petrovo), Fahrudin Delić (Tuzla), Abdulah Hrnjičić (Doboj-Istok) potpisali sporazum o saradnji. Predstavnik Grada Doboja sporazum će naknadno potpisati, piše Avaz.

Sporazum precizira zadatke koji stoje pred lokalnim zajednicama u vezi s projektom budućnosti, kao što su upućivanje zajedničkih inicijativa višim organima vlasti, izrada prostorno-planskih dokumenata, određivanje zajedničkih tačaka autoputa na liniji razdvajanja, nastavak projekta regulacije rijeke Spreče.

Zajednički interes

– Ovo je za mene i grad Gračanicu projekt za buduće generacije, o njemu se do sada mnogo pričalo, a sada se počelo konkretno raditi. Kada dođemo do projekta, lakše ćemo osigurati sredstva. Naša privreda i građani u dolini Spreče zaslužuju bolju putnu infrastrukturu. Neće biti lako, ali se vidi zajednički interes da projekt uspije – kazao je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

Načelnik Petrova Ozren Petković istakao je kako je autoput Tuzla – Doboj od izuzetnog značaja i interesa, s napomenom da i Vlada RS neće izostati od učešća u gradnji.

Jaka volja svih

– Ova trasa puta koju planiramo graditi razlikuje se od svih dosadašnjih, jer će doticati entitetsku liniju.

Rijeka Spreča na mnogim mjestima meandrira, bit će teško podmiriti sve zahtjeve, ali vidim jaku volju svih šest lokalnih zajednica da se uspije u projektu koji će poboljšati život u dolini Spreče i šire, spriječiti plavljenje polja, plansku izgradnju i, iskreno, optimista sam – poručio je gradonačelnik Lukavca Edin Delić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nevrijeme pogodilo i Hercegovinu: Pričinjena velika materijalna šteta

Јako olujno nevrijeme pogodilo je jutros Trebinje. Pričinjena je...

MADI – evropska najkompanija, direktor Maid Jabandžić evropski najmenadžer

Direkcija evropske nezavisne agencije za izbor i promociju najuspješnijih...

Poznat termin dženaze Nermini, brutalno ubijenoj ženi na Pofalićima

Dženaza Nermini Ravlić, rođene Krajina (38), koja je brutalno...

Međunarodni aerodrom Sarajevo: Od danas putnicima dostupna usluga Fast track/ Brzi prolaz

Po uzoru na mnoge evropske i svjetske aerodrome, od...