Ministar Adnan Šabani: Ambiciozni planovi u rekonstrukciji regionalnih putnih pravaca u ZDK

/

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona u okviru Plana zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2024. godinu kojeg je usvojila Vlada ZDK, u budžetu je osiguralo 148.680 KM za izradu projektne dokumentacije za dionice regionalnih cesta u kantonu. Planirana je izrada ukupno deset projekata na području koje obuhvata skoro svih 12 općina i gradova u ZDK.

Projekat sanacije regionalne ceste Visoko – Kiseljak, projekti detaljnog pregleda mostova na cestama Zavidovići – Maglaj i Visoko – Kiseljak, te modernizacija regionalne ceste Kakanj – Ponijeri, neki su od prioriteta za izradu projektne dokumentacije resornog kantonalnog ministarstva.

-Trenutno možda i futuristički djeluje izgradnja treće trake koja bi ubrzala saobraćaj i poboljšala sigurnost učesnika u saobraćaju na dijelovima ceste R441 Zenica – Vjetrenice – granica kantona, međutim radi razvoja privrede ali i boljih uslova života stanovništva tog dijela Zenice moramo razmišljati kako smanjiti gužve na putu. Takođe, stručna lica već rade na izradi projektne dokumentacije za izgradnju biciklističke staze uz regionalnu cestu Nemila – Bistričak s ciljem promocije turističkih kapaciteta ovog dijela Zenice kojima treba vratiti stari sjaj. U tom pravcu radit ćemo i dokumentaciju za regionalnu cestu R473 Bistričak – Teslić za koju veliki interes pokazuje ne samo lokalno stanovništvo Zenice i Teslića, nego i šire regije – kaže Adnan Šabani, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona.

Cilj aktivnijeg uključivanja u izradu projektne dokumentacije jeste, da se stvore uslovi kako bi u naredne dvije godine regionalni putni pravci koji su u nadležnosti resornog ministarstva i Vlade ZDK bili kvalitetniji, a samim tim povećala se sigurnost prometa, olakšalo se kretanje stanovništva i stvorili uslovi za ekonomski razvoj.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Osiguran novac za izradu projekta nove zgrade Kantonalne bolnice Zenica

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prvi rebalans budžeta tog...

Novi Šeher: Tamo gdje se hrabro prkosi poplavama i mijenja budućnost

Građani ovog mjesta, uz podršku Kantonalne uprave Civilne zaštite,...

Oko 550.000,00 izdvojeno za općinu Tešanj

Kako je objavljeno na facebook stranici Ministra poljoprivrede, šumarstva...

Muftiju Dizdarevića posjetio ministar Čajić

U petak 14. juna 2024. godine, muftiju zeničkog hafiza...