SUĐENJE OBRENU PETROVIĆU: Krivična prijava zbog davanja lažnih iskaza

/

Centar za humanu politiku podnio je krivičnu prijavu protiv više svjedoka zbog davanja lažnog iskaza na suđenju bivšem dobojskom gradonačelniku zbog izazivanja opšte opasnosti prilikom poplava 2014. godine kada je smrtno stradalo 11 Dobojlija i nastala šteta od nekoliko stotina miliona KM.

“Prijavljeni su lažno svjedočili da su se čuli, vidjeli i bili sa optuženim na kritičnim mjestima gdje su se gradili nasipi i na drugi način branilo od poplave, da je oko ponoći pred poplavu održana sjednica štaba za vanredne situacije na kojoj je optuženi predlagao uvođenje vanredne situacije i uzbunjivanje čemu se protivila većina članova štaba, da je policija obavještavala i evakuisala ugroženo stanovništvo, da su ugroženi stanovnici odbili da budu evakuisani, da su po nalogu optuženog čamcem spašavani ugroženi, da Doboj nije bilo moguće odbraniti od poplave i slično. Od tužilaštva je zatraženo da se na osnovu podataka mobilne telefonije, detektora laži i na drugi način provjere lokacije kretanja optuženog i svjedoka, telefonski pozivi i ostalo na osnovu čega bi se utvrdilo da su instruisani i korumpirani svjedoci lažno svjedočili i da nisu vidjeli ili bili sa prvo optuženim na mjestima gdje se on nije nalazio”, ističe Centar u saopštenju za javnost.

Ponovljena krivična prijava podnesena je protiv postupajućeg javnog tužioca i sudskog vijeća zbog neprotivljenja predloženim svjedocima i njihovim iskazima i diskriminaciji svjedoka, kojim se nastoji kompromitovati optužnica i pogodovati optuženom. Sudsko vijeće je bez protivljenja postupajućeg tužioca eliminisalo kao svjedoka policijskog službenika koji je istraživao odgovornost optuženih, a nije eliminisalo poltrone, sluge i lažove koji su kao instruisani svjedoci i zaposleni u institucijama koje kontroliše optuženi svjedočili u njegovu korist, piše BUKA.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Narcis Halilović predsjednik Bosanskog pozorišta Tešanj: U kulturu se jako malo ulaže

Gost našeg podcasta bio je Narcis Halilović, koji je...

MANN+HUMMEL pruža podršku mladim talentima: Ponosni smo što podržavamo obrazovanje

U MANN+HUMMEL BA vjerujemo da je obrazovanje temelj uspješne...

Tešanj: Pronađeno i uklonjeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj Operativni...

Nejla Tukić – učenica generacije 2023/24 u OŠ ” Mustafa Mulić” Šije

Nejla Tukić je rođena 28.09.2009. godine u Tešnju. Kroz...