Odgovor na pitanje građana: Da li starije osobe mogu izvršiti HPV vakcinaciju

/

U našu redakciju je pristiglo pitanje od jedne naše čitateljke koju je zanimalo da li osobe starosti od 40 godina mogu izvršiti HPV vakcinaciju.

Shodno upitu istražili smo ovo pitanje. U preporukama Svjetske zdravstvene organizacije stoji da je najbolje da se vakcinišu djevojčice uzrasta od 9 do 14 godina, s tim da svaka država shodno svojim mogućnostima odabere jedno ili dva godišta djevojčica unutar preporučenog uzrasta. Nakon nekoliko godina, u skladu sa finansijskim mogućnostima države, preporučuje se da se vakcina ponudi svim djevojčicama uzrasta od 9 do 14 godina, a ako je moguće i svima do 18 godina. Većina zemalja prihvata ovu preporuku, s tim da se u nekoliko država preporučuje vakcinacija čak i među djevojkama i mladim ženama starosti do 26 godina. Neke zemlje preporučuju i imunizaciju dječaka i mladića.

Iz navedenog proizlazi da osobe starije od 18 godina nisu predviđene kao ciljana skupina za imunizaciju ovog tipa.

Podsjećamo u Bosni i Hercegovini HPV vakcinacija je počela prošle godine, a u cilju promocije vakcinacije održane su brojne radionice o uvođenju imunizacije protiv HPV virusa, u FBiH.

Želite li podijeliti svoja pitanja, vijesti ili inicijative s zajednicom? Imate li najavu događaja koji će obogatiti lokalnu scenu? Sada možete to učiniti jednostavno i brzo putem naše web stranice!

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Odgovor na Pitanje građana: Kakvi su planovi za poboljšanje cestovne infrastrukture?

U redakciju nam je stiglo pitanje od strane jedne...

Pitali ste: Šta se radi na unaprijeđenju zdravstvene zaštite

Još jedno pitanje je pristiglo u našu redakciju od...

Odgovor na pitanje građana: Šta se čini u Doboj Jugu na zaštiti izvorišta pitke vode

U našu redakciju je pristiglo pitanje stanovnice općine Doboj...

ZOS Radio zajedno sa građanima u traženju odgovora

Dobrodošli na portal ZOS Radija! Želimo čuti upravo vas! Želite...