Koje su zemlje najbolje, a koje najgore za penzionisanje, evo gdje se nalazi BiH

/

Starosna penzija po primatelju premašila je prosjek EU-a u zemljama ‘velike četvorke’. Italija je izvijestila o najvišoj penziji od 1561 eura dok su Francuska, Španija i Njemačka imale gotovo identične brojke, svaka oko 1450 eura

Prema Eurostatu, starosne penzije širom Evrope značajno se razlikuju i u nominalnim iznosima i u standardu kupovne moći, piše Euronews.

U 2021. prosječni mjesečni bruto izdaci za starosnu penziju po korisniku unutar EU-a uvelike su varirali, od čak 2575 eura u Luksemburgu do niskih 226 eura u Bugarskoj, pri čemu je prosjek EU-a iznosio 1224 eura.

Uključujući šire Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu (EFTA) i zemlje kandidate za članstvo u EU, Island je izvijestio o najvišem prosjeku od 2762 eura dok je Albanija imala najniži od 131 eura.

Među 36 analiziranih zemalja BiH se smjestila na 34. mjesto s 237 eura, Hrvatska se našla 28. mjestu s 388 eura. Slovenija se našla se šest mjesta ispred s 692 eura, piše Tportal.hr.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vršidba ječma, ratari zadovoljni rodom, ali ne i otkupnom cijenom!

Kiša koja je padala prethodnih dana na kratko je...

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...