UŽAS U BiH: Onkološki pacijenti u problemu zbog neodgovornosti države

/

Zbog nedostatka sredstava u federalnom Fondu solidarnosti oko 700 onkoloških pacijenata trenutno prima terapiju tzv. pametnim lijekovima, dok je oko 480 pacijenata stavljeno na liste čekanja. Kako je riječ o izuzetno skupim lijekovima, jer mjesečna terapija košta i do 20 tisuća maraka, mnogima od njih stavljanje na listu čekanja znači i gubitak nade u ozdravljenje ili produžetak života, javlja BHRT.

Država pokazuje neozbiljnost i neodgovornost prema onkološkim pacijentima tako što uskraćuje sredstva u Fond solidarnosti iz kojeg se financiraju terapije tzv. pametnim lijekovima. Iako je zakonima jasno propisano izdvajanje sredstava iz zdravstvenog osiguranja u Fond solidarnosti, dok ostatak sredstava osigurava Vlada Federacije iz budžeta, praksa pokazuje da se godinama uplaćuje tek minoran iznos od 17%.

-Značajna sredstva su uskraćena u Fond solidarnosti i zbog toga mi imamo takvu situaciju da mnogi građani, zapravo oni pogotovo s teškim odredjenim bolestima, su na listama za čekanje iz razloga nedostatka tih financijskih sredstava, kazao je Dževad Nekić, generalni revizor Kancelarije za reviziju institucija u FBiH

Pametni lijekovi su u imunoterapijama, u određenim fazama liječenja onkoloških pacijenata, unijeli pravu revoluciju i ponekad postižu čudesne rezultate. Međutim, trenutno je nemoguće sve pacijente preporučene za ove terapije uključiti u te procedure zbog čega su doktori stavljeni u krajnje nezahvalnu moralnu poziciju da odlučuju o životima pacijenata.

-Ako imate sada 50 pacijenata za neki lijek a odobreno je za pet pacijenata, evo mi se na nekakav način na toj našoj komisiji, odnosno sa preporukama sa naših klinika, stavljamo te pacijente na pozitivnu listu, odnosno da primaju lijek, ali najbolje bi bilo da možemo sve te pacijente staviti na listu, kazao je Hasan Osmić sa Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla

Vlasti jednostavno godinama ignoriraju ovaj problem ne uvažavajući upozorenja stručnjaka i pacijenata u brojnim udruženjima.

-Mi smo isto tako zagovarali preventivne programe, međutim, vi sad kad pogledate da prepoznate, vi uradite preventivni program, izolirate pacijente u ranim fazama karcinoma, kad su oni idelani da prime pametni lijek, da produži im se život, da ozdrave možda čak, vi sa ovim sistemom neplaniranja i listama čekanja, vi ponovo dovodite tog pacijenta i ugrožavate njegov život, izjavila je Ana Petrović, Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH

Vlasti se ne žele staviti u poziciju pacijenta kojemu je rečeno da će morati čekati godinu dana da primi terapiju koja bi mu mogla spasiti život. Zbog takve vlasti nužno je, naglašavaju zdravstveni radnici, da se hitno kao društvo odredimo o ovom problemu i sagledamo mogućnosti kako da unaprijedimo zdravstveni sistem, piše Buka.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...

Odakle dolazi najviše nesigurnih proizvoda u BiH?

Hemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili...