Federacija BiH dobila kreditnu ocjenu B+ i B sa stabilnim izgledima

/

S&P Global Ratings je dodijelio Federaciji BiH svoju prvu dugoročnu i kratkoročnu kreditnu ocjenu B+/B, sa stabilnim izgledima.

– Stabilni izgledi ukazuju na to da će uprkos političkim izazovima, ekonomski oporavak povećati fiskalne prihode i smanjiti inflatorne pritiske, omogućujući FBiH da održi likvidnost, postigne projektovane suficite i smanji dug, uključujući dug javnih preduzeća – navodi se u saopćenju S&P Global Ratings.

Dodaju da su politički sukobi unutar entiteta i države prepreka ekonomskom rastu te da su neslaganja razlog za blokadu reforme, odnosno usporavanje promjena.

O ovom se oglasio i federalni ministar i potpredsjednik Vlade FBIH Vojin Mijatović.

– Uprkos brutalnoj kampanji laži oko zaduženja i loše ekonomske situacije, kojoj svjedočimo mjesecima od strane opozicije, još jedan dokaz da je Federacija BiH vođena ovom Vladom, ekonomski i politički jedini faktor stabilnosti u Bosni I Hercegovini. Ekonomski “eksperti” i “magovi” prethodne vlasti nisu se nikad ni usudili da izrade kreditni rejting FBiH.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vršidba ječma, ratari zadovoljni rodom, ali ne i otkupnom cijenom!

Kiša koja je padala prethodnih dana na kratko je...

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...