Koliko će ove godine biti upisano studenata na univerzitete u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Tuzli

/

Univerzitet u Sarajevu (UNSA) u prvom ciklusu u novoj 2024/25. akademskoj godini, na svim fakultetima i akademijama planira upisati 5.590 studenata.

Konkurs će, kako je za Faktor kazala prof. dr. Dženana Husremović, prorektorica za nastavu i studentska pitanja, biti objavljen 10. juna, a upis će trajati sve do kraja septembra.

Najprivlačnije medicinske i tehničke znanosti

U drugom ciklusu studija upisna kvota na UNSA je 3.222 studenta, plus još 255 koje za svoje master studije raspisuje Fakultet za upravu.

– UNSA kao i svake godine ima niz specijalističkih studija koje nudimo u Centru za interdisciplionarne studije, Veterinarskom i Fakultetu političkih nauka. Ukupno će biti raspisano 136 mjesta, a ono što je našim brucošima također još interesantno, to su stručni studiji koje UNSA organiziramo u saradnji sa privredom na Prirodno-matematičkom i Elektrotehničkom fakultetu te Fakultetu za upravu koji ima sjajan studijski program – informacijske tehnologije u javnoj upravi i preporučujemo ga, ne samo brucošima, nego i onima koji žele da se nadograde, a u vezi je s digitalizacijom javne uprave, što nam je i uvjet za pristup Evropskoj uniji. Tu smo ukupno raspisali 195 mjesta – kaže Husremović.

Dodaje kako je UNSA za novu akademsku godinu raspisao više mjesta u odnosu na prošlu, a razlog su novi studijski programi koji su ponuđeni.

– Povećanje je za 300 do 400 mjesta. Imamo jako atraktivne studijske programe te programe na engleskom jeziku. UNSA je samo u prošloj godini inovirao više od 30 posto svojih studijskih programa, što kandidatima pruža da dožive novo iskustvo. No zainteresiranost za pojedine studije uvijek zavisi od globalnih trendova, a trenutni trend, dakle ono što zapošljava studente, posebno u zemljama Evropske unije, tehničke su, medicinske i biomedicinske znanosti – nalasila je Husremović.

U Uredu za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Tuzli kazali su kako Senat još nije donio odluku koliko će ove godine upisati studenata.

– Očekujemo da bi se odluka trebala donijeti početkom iduće sedmice – dodali su.

Senat Univerziteta u Zenici u prvu godinu prvog ciklusa studija, u akademskoj 2024/25. planira upisati 867 studenata na osam fakulteta i 35 studijskih programa.

Plan Univerziteta sada treba potvrditi Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Prof. dr. sc. Maša Alijević, prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici, kaže kako će konkurs za prijem studenata biti objavljen polovinom juna.

– Prethodnih godina najprivlačniji studij bila je Opća medicina na Medicinskom fakultetu i Studij softverskog inžinjerstva na Elektrotehničkom fakultetu. To je već nekoliko godina trend, pretpostavljamo da će i ove godine biti isto, mada je 2023. bio pojačan upis i na Pravnom i Mašinskom fakultetu. S obzirom na globalna kretanja i smanjeni broj učenika u srednjim školama, a samim tim onda i na fakultetima, nadamo se da ćemo ipak zadržati prošlogodišnji trend – istakla je Alijević.

Besplatno školovanje

Prema Odluci Vlade Republike Srpske, u akademskoj 2024/2025. u prvu godinu, prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Banjoj Luci, može biti upisano 2.640 budućih studenta.

Najveći dio, tačnije njih 1.882 imat će mogućnost da se školuje besplatno, tj. da njihovo školovanje bude finansirano iz budžeta entiteta RS.

Pored toga, kako nam je kazao Dario Stanković, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Univerziteta u Banjoj Luci, ima mjesta i za 302 strana studenta, 381 studenta na samofinansiranju, te 75 vanrednih.

– Prvi upisni rok počinje objavom konkursa za upis, a tekst konkursa ćemo objaviti 14. juna, dok je prijem dokumenata za polaganje prijemnih ispita od 24. do 28. juna. Polaganje prijemnih ispita je zakazano za 1. juli u devet sati. Na fakultetima / Akademiji umjetnosti, koji ne popune predviđena mjesta u prvom, planiramo i drugi upisni rok. U drugom roku konkurs objavljujemo 14. augusta, prijem dokumenta je od 26. do 30. augusta, dok su prijemni zakazani za 2. septembar – pojašnjava Stanković.

Kako bi pomogli kandidatima da na prijemnom ispitu ostvare što bolje rezultate, članice Univerziteta u Banjoj Luci organizuju pripremnu nastavu, najčešće u junu mjesecu, te štampaju vodiče za upis, odnosno informatore koji su dostupni ili u studentskoj službi ili na sajtu fakulteta.

– Iz njih budući studenti mogu saznati niz korisnih informacija o sadržaju i načinu polaganja prijemnog ispita, te vidjeti primjere zadataka i orijentacionih pitanja koja se pojavljuju na prijemnim ispitima. Također, pored besplatnog školovanja, budući studenti mogu računati i na besplatan smještaj i prehranu u studentskim domovima Studentskog centra “Nikola Tesla” – naglašava Stanković.

Kandidati koji se odluče da studiraju na Univerzitetu u Banjoj Luci od akademske 2024/2025. godine imaju i mogućnost elektronske predaje dokumenata za polaganje prijemnog ispita putem portala www.upis.unibl.org.

– Kada je riječ o planovima za upis, naš cilj je da upis bude na prošlogodišnjem nivou i bolji u odnosu na prošlu godinu. S druge strane, kada govorimo o zainteresovanosti za upis na Univerzitet u Banjoj Luci, tu su očekivanja također na prošlogodišnjem nivou. Vjerujemo da će buduću studenti najviše birati studije na Akademiji umjetnosti, Fakultetu bezbjednosnih nauka, Medicinskom, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom, Pravnom, Ekonomskom fakultetu, te psihologiju na Filozofskom, računarstvo i informatiku na Elektrotehničkom fakultetu – kazao je Stanković.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...