U Hitnoj pomoći povećan broj osoba sa ugrizom krpelja

/

U narednim danima u Bosni i Hercegovini očekuju se velike vrućine, temperature će ovog vikenda dosezati i do 36 stepeni Celzijusa, a prema tvrdnjama meteorologa, na jugu zemlje moguća je i pojava tropskih noći.

Ovakvo vrijeme ne odgovara ni zdravim osobama, a u posebnom riziku su hronični bolesnici, stariji, djeca, trudnice te radnici koji rade na otvorenom.

Ovih dana povećan je broj građana koji pomoć ljekara traže u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Zbog varijacija temperatura i promjene atmosferskog pritiska mnogi imaju problema sa krvnim pritiskom, glavoboljom, vrtoglavicom, što je najčešći razlog dolaska u Hitnu pomoć, kaže dr. Rijada Blažević, specijalista urgentne medicine.

– Povećan je i broj građana sa ugrizima krpelja koji se ne usuđuju sami ga ukloniti sa kože, a imamo i djece i odraslih sa simptomima morbila, iako mogu reći da je njihov broj sada manji u odnosu na period od prije mjesec dana – kaže Blažević.

Dodaje da hronični bolesnici posebno moraju obratiti pažnju na zdravlje tokom vrelina, a to znači da u vremenu od 10 do 17 sati ne izlaze vani ako ne moraju, da redovno uzimaju propisanu terapiju i povedu računa o adekvatnoj prehrani i dovoljnom unosu tekućine.

– Nikako sami ne eksperimentisati sa lijekovima, a u slučaju bilo kakve potrebe, neophodna je konsultacija sa porodičnim ili ljekarom u Hitnoj pomoći – navodi Blažević.

Ističe kako je adekvatna prehrana važna za sve, a ona podrazumijeva redovne obroke i ne pretrpavati se hranom.

– Tokom vrućina prednost treba dati laganijoj hrani poput supa i povrtnih čorbi, salata, bijelog mesa i ribe te svježem voću. Vrlo je važno unositi dovoljno tečnosti, a to je dva litra dnevno, najbolje obične vode, a poželjni su svježe cijeđeni sokovi i ledeni čajevi. Ne piti gazirane napitke i puno kafe, a alkohol izbjegavati, jer sve te namirnice dovode do dehidracije organizma, a cilj je postići balans između gubitka i nadoknade tečnosti – pojašnjava doktorica.

Pažnju treba posvetiti i adekvatnom odijevanju, zaštiti glave i očiju te kože od štetnih UV-zraka.

– Poželjna je svijetla, pamučna, prozračna odjeća, a ako odlazite u prirodu obavezno zaštititi odjećom ruke i noge. Znam da je teško po vrućinama nositi duge rukave, ali onda barem svaka dva sata provjeravati odeću i kožu da se nije “zakačio” krpelj. To govorim zato što je ovih dana, ponavljam, pojačan broj osoba sa ugrizom krpelja. BiH, koliko mi je poznato, ne spada u endemska područja gdje su krpelji u visokom postotku zaraženi bakterijom Borrelia. Desi se naravno, da je neki krpelj zaražen tom bakterijom, ali to su sporadični slučajevi. Glavu zaštititi šeširom ili kačketom, a oči sunčanim naočalama. Obavezno prije izlaska vani, na kožu nanijeti deblji sloj zaštitne kreme sa visokim faktorom – kazala je Blažević.

Izvor: Faktor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Papreno ljetovanje za četvoročlanu porodicu u Makarskoj

Četvoročlana porodica koja se odluči da ovog ljeta sedmodnevni...

Šejla Zonić iz Tuzle je pobjednica Zvezda Granda

Šejla Zonić proglašena je pobjednikom ovogodišnje sezone Zvezda Granda...

Nakon što je fizički napao Karleušu: Tošić doveden u policiju, imao 0,87 promila alkohola u krvi

Pjevačica Jelena Karleuša prijavila je jutros da ju je...

Fenomenalan duet: Harmonikaš Samir Nurkić i Ćira objavili “Dva brata”

Samir Nurkić, jedan od najpoznatijih regionalnih harmonikaša, objavio je...