Odgovor na Pitanje građana: Kakvi su planovi za poboljšanje cestovne infrastrukture?

/

U redakciju nam je stiglo pitanje od strane jedne stanovnice Tešnja, koju je zanimalo kakvi su  planovi za poboljšanje cestovne infrastrukture u općini.

Općina Tešanj svake godine izdvaja značajna sredstva za održavanje, sanaciju i asfaltiranje novih lokalnih cesta.

Ključni strateški projekt pod nazivom “Prolazak koridora kroz područje općine sa izgradnjom adekvatne lokalne infrastrukture” ima za cilj multipliciranje pozitivnih efekata na sve aspekte razvoja Općine Tešanj.  Unutar ovih aktivnosti, planira se okončanje projekata koji uključuju izgradnju adekvatne lokalne infrastrukture, kao što su priključci, saobraćajni objekti i prateća infrastruktura. Očekuje se da će ovaj projekt poboljšati povezanost naselja unutar Općine, smanjiti gužve u saobraćaju i modernizirati cestovnu infrastrukturu, s procijenjenom vrijednošću od 61.000.000 KM. Općina će sudjelovati s 1.000.000 KM, dok će ostatak biti osiguran na nivou FBiH i Kantona putem nadležnih ministarstava i javnih preduzeća, navodi se između ostalog u Strategiji razvoja općine Tešanj za period 2023.-2027.

S druge strane, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona također je izradilo Plan zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2024. godinu, usvojen od strane Vlade ZDK. Budžet je osigurao 148.680 KM za izradu projektne dokumentacije za deset projekata na području svih 12 općina i gradova u ZDK.

Cilj ovih aktivnosti je stvaranje boljih uslova za kvalitetnije regionalne putne pravce, povećanje sigurnosti u prometu, olakšavanje kretanja stanovništva i stvaranje temelja za ekonomski razvoj. Aktivno uključivanje u izradu projektne dokumentacije doprinijet će ostvarenju ovih ciljeva u naredne dvije godine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pitanja građana: Koji su to predmeti na kojima najčešće radi Općinski sud u Tešnju

Jedan od naših čitatelja je u našu redakciju je...

Pitanja građana: Koliko ima nezaposlenih u Tešnju

U našu redakciju je pristiglo pitanje u kojem našeg...

Pitanje građana: Koliko udruženja građana djeluje u Tešnju

Našoj redakciji postavljeno je pitanje o broju udruženja građana...

Pitali ste: Šta se radi na unaprijeđenju zdravstvene zaštite

Još jedno pitanje je pristiglo u našu redakciju od...