Ostaje li 800 radnika Šumsko privrednog društva ZDK bez egzistencije? Upitna isplata plata, najavljeno i smanjenje

/

Neuplaćeni doprinosi, upitna isplata sljedećih plata, nemogućnost zdravstvenog liječenja samo su jedan od razloga jučer održanog, a ranije najavljenog hitnog sastanka članova nadzornog odbora, predstavnika sindikata radnika, direktora i šefova poslovnih jedinica.

Kako Sindikat govori u saopćenju, generalni direktor Adnan Turić se nije ni odazvao na sastanak.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Adnan Turić, generalni direktor Šumsko privrednog društva ZDK, jedini se nije odazvao sastanku na kome se govorilo o aktuelnim problemima.

Preko 800 uposlenih u Šumsko privrednom društvu ZE-DO kantona već mjesecima žive u neizvjesnosti i strahu od bolesti. Zdravstvenu knjižicu ovjeriti ne mogu, a prisiljeni su lijek tražiti u privatnim ustanovama za čiju uslugu plaćaju veliku cijenu. Najavljeno je i moguće smanjenje plata, a narednih mjeseci upitna je i njena isplata.

“Iako svjestan situacije u preduzeću, direktor Turić nije se odazvao hitnom sastanku. Odgovorniji i svjesniji je bio kada je bez konkursne procedure, po naredbi zavidovićke SDA na čelu sa Ernom Merdić Smailhodžić, u Upravu zaposlio suprugu Harisa Bošnjakovića (uposlenika ŠPD ZDK i aktivnog člana SDA Zavidovići), suprugu Nermina Osmića (uposlenika ŠPD ZDK i aktivnog člana SDA Zavidovići)”, tvrde iz Sindikata.

Adnan Turić

Javna je tajna u Upravi da zbog bahatog odnosa direktora Turića mnogi privatnici, dugogodišnji saradnici sa preduzećem, odustaju od poslovanja što dodatno otežava situaciju pomenutom preduzeću. Veliku bahatost i nesposobnost borbe sa problemima u preduzeću, na svojoj koži osjetila je Lejla Pilica (sektretar društva) kada je direktor Turić povišeninom tonom, vrijeđajući je, istjerao iz kancelarije. Vjerovatno će Turić biti smireniji pred sudijom, jer ga uskoro očekuje sudski epilog zbog navedenog događaja.

Iako je Turić godinama bio odan SDP -u, u prvim redovima na zadnjem kongresu navedene stranke, prateći korake drugarice Erne Merdić Smailhodžić, prelazi u zavidovićku SDA, na čijem čelu je Merdić Smailhodžić.

Šumsko privredno društvo ZDK

Turić je nagrađen direktorskom pozicijom, a uposlenici po svemu sudeći kažnjeni, jer nemaju ni osnovna prava – pravo da se liječe. Sudeći po jučerašnjem sastanku, u narednom periodu upitna je isplata plata kao i opstanak preduzeća, što bi u praksi značilo teška životna priča 800 uposlenih. Između uposlenika trenutno vlada strah i zabrinutost zbog katastrofalnog stanja i upravljanja neposobnih i nametnutih.

Radnicima ostaje u nadi da će direktor Turić konačno početi sa rješavanjem problema. Ukoliko bude više vremena provodio rješavajući aktuelne probleme, nego rješavajući podobne stranačke poslušnike, možda i postoji nada za spašavanje giganta koji iz dana u dan tone sve dublje”, napisali su iz Sindikata, prenosi Crna hronika.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Premijer Nezir Pivić otvorio Međunarodno otvoreno prvenstvo i Sportske igre paraplegičara FBiH

Na Atletskom stadionu Kamberovića polje održava se Međunarodno otvoreno...

Ministar Čajić posjetio načelnika Jusića i poljoprivredne proizvođače u općini Breza

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Jasmin...

Nasilna smrt I.A. u prostorijama Policijske uprave: Sprovedena obdukcija, uhapšena jedna osoba

Dana 17.06.2024. godine u prosekturi Kantonalne bolnice Zenica po...

MUP ZDK: Pretresi automobila i zapljene droga u Visokom, Tešnju, Doboju Jug i Žepču!

MUP ZDK izveo je opsežnu akciju usmjerenu protiv nezakonite...