Osiguran novac za izradu projekta nove zgrade Kantonalne bolnice Zenica

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prvi rebalans budžeta tog kantona za 2024. godinu, koji sada iznosi 624.463.000 KM te će naredne sedmice biti ponuđen na usvajanje i zastupnicima Skupštine ZDK, opredjelila je sredstva i za izradu idejnog rješenja nove Kantonalne bolnice Zenica – potvrdio je Feni premijer Nezir Pivić.

Vlada je, kako je naveo, definitivno odustala od implementacije projekta Poboljšanje energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica, za koji je iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u julu 2018. godine, bio potpisan i ugovor o kreditnom zaduženju od 10.000.000 eura te 1.000.000 eura grant sredstava.

“Kada govorimo o realizaciji projekta nove Kantonalne bolnice Zenica tu imamo i jednu dobru stvar, a to je da smo već završili projektovanje jednog dijela, odnosno jednog bloka nove KB-e. To je projektovanje završeno od ranijih sredstava koje su bili iz projekta EBRD-a. Jedan smo dio sredstava osigurali za projektovanje novog bloka, koji će biti namijenjen za smještaj onkoloških pacijenata, s obzirom da se oni trenutno nalaze u prostoru i uslovima koji su najteži u ovom momentu”, najavio je Pivić.

Ovogodišnjim rebalansom su, dodao je, osigurali sredstva za idejni projekat nove KBZ-a, koji se treba realizirati u narednom periodu.

“Tempo koji je pred nama, kada govorimo o novoj kantonalnoj bolnici, je da idemo sa idejnim projektom, a nakon toga ćemo ići s jedinstvenim tenderom za projektovanje i izgradnju nove KB-e. Dakle, to bi bila dva koraka za koja sam siguran da ćemo ih realizirati u toku ove godine te da bismo eventualno imali sve pripremljeno za buduće radove”, kazao je Pivić.

O tačnim terminima, zbog komplikovanih i složenih tenderskih procedura za javne nabavke, u ovom momentu, kaže, ne može govoriti.

“Ako sve bude uredu, ako ne bude bespotrebnih žalbi i odugovlačenja procesa, mogli bismo očekivati da glavni projekt te ko bi projektovao i gradio novu kantonalnu bolnicu, imamo već naredne godine”, najavio je Pivić.

Kaže da će se raditi po najnovijim standardima te da se ide u pravcu da više nema soba u kojima će biti smješteno po šest-osam pacijenata.

Sugrađanima, dodaje Pivić, žele pružiti ugodan smještaj u trenucima kada imaju teške zdravstvene probleme, ali da i uposlenici imaju adekvatne uslove za rad.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Centar ženskih prava iz Zenice pruža podršku ženama u Bosni i Hercegovini

Centar ženskih prava iz Zenice, osnovan 17. oktobra 1996....

Veliki broj oboljelih, hoće li biti proglašena epidemija morbila u ZDK?

Spec. dr. Maja Karač, načelnica Službe za zdravstvenu zaštiru...

Premijer Nezir Pivić otvorio Međunarodno otvoreno prvenstvo i Sportske igre paraplegičara FBiH

Na Atletskom stadionu Kamberovića polje održava se Međunarodno otvoreno...

Ministar Čajić posjetio načelnika Jusića i poljoprivredne proizvođače u općini Breza

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Jasmin...