DOBOJ: Gradska organizacija Crvenog krsta kroz projekat „Zdravo starenje“ pruža usluge tuđe njege i pomoći

/

Koliko znači tuđa njega i pomoć pod stare dane najbolje znaju korisnici ove usluge koju pruža dobojski Crveni krst. Projekat „Zdravo starenje”, u sklopu kojeg je pomoć i njega u kući, prije šest godina pokrenut je u saradnji sa švicarskim Crvenim krstom, a od početka ove godine finansira se isključivo sredstvima grada Doboja.

Šest njegovatelja obilazi 67 korisnika u 20 mjesnih zajednica, a među njima je i baka Marija Prodanović koja ovu uslugu koristi već dvije godine.

Ova rođena Novosađanka već četrdeset godina živi u Doboju. Prije nekoliko godina ostala je bez supruga kome je bila desna ruka u svemu jer je pod stare dane ostao nepokretan. Iz tih razloga Marija najbolje zna koliko tuđa pomoć znači kada stignu pozne godine. Ona je šećeraš, uveliko gazi devetu deceniju pa joj pomoć njegovatelja iz dobojskog Crvenog krsta mnogo znači.

Socijalne kategorije ne plaćaju usluge njege i pomoći u kući, a osobe koje imaju neka novčana primanja plaćaju pomažuću članarinu u skladu sa mogućnostima. U katalugu njege i pomoći korisnicima je na raspolaganju je 37 usluga. Njegovatelji dobojskog Crvenog krsta obilaze korisnike svaki radni dan u dvije smjene, Zbog sve veće zainteresovanosti za ovaj projekat planiraju da prošire usluge i na vikend, ali im nedostaje njegovatelja.

Gradska organizacija Crvenog krsta - usluge tuđe njege i pomoći

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Počinje kampanja za izbore u BiH: 26.089 kandidata lovi glasove za 3.342 pozicije

 Lijepljenjem prvog plakata, konvencijama, predstavljanjem kandidata, promovisanjem slogana i...

Saobraćajna nesreća u Mravićima: Učestvovali strani državljani

Danas je u Mravićima, općina Doboj Jug, došlo do...

Požar u Klancima uzrokuje zagađenje zraka u Tešnju: Indeks kvaliteta zraka “Nezdrav”

Tešanj se danas suočava s visokom razinom zagađenja zraka,...

VIDEO: Reakcija heroja koji su noć proveli na požarištu, nakon dolaska helikoptera OSBiH

Nakon dramatičnih sati borbe sa požarom iznad Novog Šehera,...