IZBORI ZA ROĐAKA, KOMŠIJU, PRIJATELJA, DRUGA I POZNANIKA

/

Piše: Haris Sejdić

Prije evo punih 12 godina sam napisao jednu kolumnu pod nazivom “IZBORI ZA ROĐAKA” a radilo se o lokalnim općinskim izborima za Općinska vijeća i općinskog načelnika.

Od tada su prošli i lokalni izbori te 2012.godine, zatim izbori 2016. godine, pa izbori 2020. godine. Nažalost, moj skromni zaključak da je kvalitet ponuđenih kandidata, ali i izabranih vijećnika iz izbora u izbore bio sve niži, kao i da je vijeće postalo mjesto sve manjeg i manjeg uticaja na rast i razvoj Tešnja.
Stariji čitaoci će se sjetiti izbora 1990. godine, ali i izbora 1997.godine, zatim izbora 2000. godine i izbora 2004. godine koji su ponudili neuporedivo kvalitetniji izbor kandidata i koji su iznjedrili zaista ozbiljne, respektabilne i kvalitetne vijećnike.

Da samo podsjetim da je 1990. godine za mjesto tada Predsjednika Skupštine Općine Tešanj izabran doktor i hafiz Muhamed Članjak, da je nakon toga predsjedavajući
prijelaznog općinskog vijeća bio Berzad Vlašešević, pa Miralem Unkić, a poslije njega Izudin Ahmetlić, koji je sada vlasnik jedne od najvećih grupacija firmi u ovom dijelu Europe. Zaista osobe za respekt, pa 2004.do 2008. smo imali Rasima Omerbašića dipl. politologa kao uistinu spremnog i stručnog predsjedavajućeg vijeća.

Da ne zaboravim i višegodišnjeg načelnika općine Tešanj Fuada Šišića koji je obnašao ovu dužnost, ali i njegov nasljednik ugledni preduzetnik Senad Subašić (to je onaj Senad iz SDA da ne bude zabune). Dakle, što se tiče prvih osoba Općinskog vijeća Tešanj je imao
kvalitetne i stručne osobe. Pa i trenutni predsjedavajući Amir Kurtić je isto tako za respekta. Zamislite da imate osobu na čelu lokalnog parlamenta koja ima poslove čak u dalekoj Rusiji. Što bi jedan kazao:GOLEMO. I to je dobro.
Sada je stranaka sve više, a kvalitet nam je sve slabiji. Nije to slučaj samo u Tešnju, nažalost, to je slučaj u većini BH općina. Odavno su polupismeni i neobrazovani kandidati preuzeli primat, a i političke stranke odavno imaju problem da predlože punu listu kandidata. Tešanj, kao preduzetna općina sa preduzetnim ljudima je odavno bavljenje
lokalnom politikom većim dijelom prepustio sporednim likovima.

Naravno, da od toliko kandidata na listama svakako da ima potencijala za ozbiljniji sastav Općinskog vijeća. Ima tu još uvijek uglednik doktora, inžinjera, pravnika, društevo-političkih radnika, nekadašnjih boraca, ali i preduzetnika i ljudi koji su u kompanijama u kojima rade ozbiljni, stručni i odgovorni.

Nedostatak ovakvog načina izbora je taj što birači nemaju mogućnost da iz svake stranke ili iz više stranaka biraju kandidate do broja 25 koliko broji Općinsko vijeće. Zato nama svima ostaje da pažljivo gledamo kome dajemo svoj glas, ko će nas zastupati u naredne 4 godine, jer oni predstavljaju sviju nas.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

STROGO POVJERLJIVO!

Piše: Haris Sejdić Napomena: Kolumna je prvobitno bila objavljena na...

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović: Genocid nad Bošnjacima mi ne dozvoljava da mi nešto drugo bude prioritet u pisanju

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović, koja živi i stvara...

IZBORI 2022-POPULIZAM

Piše: Haris Sejdić Znamo li definiciju populizma ? Šta je...

IZBORI 2022- PATRIOTIZMOM DO OPSTANKA NA VLASTI

Piše: Haris Sejdić Evo nas ponovo u izborima, općim izborima,...