Kako spriječiti proklijavanje krompira: Uz ovaj trik ostaje čvrst i bez klica mjesecima

/

Ako nemate prikladan prostor za spremanje krompira, ovaj trik riješit će problem prebrzog klijanja.

Krompir je namirnica koja bi se trebala držati na suhom i tamnom mjestu, poput ostave ili garaže, ali nemaju svi mogućnost pravilno spremati krompir. Ako se krompir nalazi na svijetlom i vlažnom mjestu, on počinje klijati i brzo gubi svoju čvrstu teksturu i prepoznatljiv okus.

No, postoji jednostavan način kako ćete to spriječiti, a potrebna vam je samo jedna jabuka.

Sve što trebate napraviti jest u svoju posudu ili vreću s krompirom dodati jednu jabuku i to u sredinu. Jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni plin koji sprječava nastanak korijena i proklijavanje krompira.

Međutim, jabuke također utječu na prebrzo sazrijevanje drugog  voća i povrća pa ih treba čuvati dalje od njih. Krompir pohranjen s jabukom ostaje čvrst i bez klica čak i nakon osam sedmica, za razliku od krompira pohranjenog bez jabuke; a oni su “uglavnom mekani, naborani i tužnog izgleda.”

Zato dodajte jabuku i spremite svoj krompir.

spot_img

Povezani postovi

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...

Ovo su prvi znakovi slabog imuniteta: Evo savjeta kako da ga ojačate

Imunološki sistem je prva linija odbrane organizma od raznih...