Ako ste na zdravoj prehrani, špinat je vjerovatno često astavni dio vašeg obroka. Međutim, ostavljen u pakiranju, brzo može uvenuti i izgubiti svoju privlačnost, što vas može navesti da posegnete za manje zdravim alternativama.
Prema savjetu TikTokera @shopnaturalgrocers, postoji jednostavan trik koji može pomoći da vaš špinat traje i do mjesec dana, čime ćete uštedjeti vrijeme i novac te se lakše pridržavati zdrave prehrane.
Prvi korak je da “obložite hermetički zatvorenu posudu neizbijelim papirnim ubrusima ili kuhinjskom krpom”. Zatim, “natrpajte slojeve špinata između ubrusa”, zatvorite posudu i stavite je u frižider.
Ako primijetite “vlagu na gornjem ubrusu”, jednostavno ga “zamijenite kako biste duže očuvali svježinu”.
Osim toga, portal Master Class preporučuje i zamrzavanje špinata, što može produžiti njegovu trajnost na impresivnih “šest mjeseci”.
Savjetuju: “Zamrzavanje viška špinata odlična je ideja kada planirate koristiti povrće u jelima gdje ne mora biti svježe – na primjer, u omletu ili pireu.”
Da biste pravilno zamrznuli špinat, prvo ga operite i odbacite sve loše dijelove. Potom ga prokuhajte, blanširajte, a zatim ocijedite i ponovo ocijedite nakon što se ohladi.
Ovim jednostavnim koracima, možete uživati u svježem špinatu duže vrijeme i nastaviti s hranom punom nutrijenata, piše Radio Sarajevo.