Zašto se jabuke sjaje? Nećete vjerovati kad vidite o čemu je riječ

/

Uberite jabuku sa stabla, malo je obrišite i zasjat će! To je zato što je plod prekriven slojem prirodnog voska koji ga štiti od isušivanja i pomaže u sprječavanju širenja gljivica. Vosak je mješavina do pedeset različitih spojeva, od kojih većina spada u kemijsku kategoriju poznatu kao esteri.

Tu su i alkoholi poput heptakosanola i malola, kao i ugljikovodici poput triakontana, C30H62. Ovaj se spoj također može izolirati iz nafte i ponekad se nanosi na voće kao dodatak njegovom prirodnom vosku, prenose na portalu McGill University.

Prirodni vosak također sadrži spojeve iz porodice triterpenoida. Ursolična kiselina ima različite biohemijske učinke koji su dokazani u laboratorijskim eksperimentima. Na primjer, može inhibirati proliferaciju raznih stanica raka, a također ima slabu aktivnost inhibitora aromataze.

Aromataza je enzim koji dovodi do sinteze estradiola, glavnog estrogena u tijelu koji je upleten u neke vrste raka. To naravno ne znači da količina ursolne kiseline u kori jabuke može povoljno djelovati na ljudsko zdravlje, ali je barem još jedan plus za konzumaciju jabuka.

Nakon što su jabuke ubrane, one se peru prije nego što se pojave u supermarketu kako bi se uklonila prljavština i ostaci hemikalija. Ovaj proces uklanja prirodni vosak. Budući da voštani sloj sprječava izlazak vlage iz jabuke, njezinim gubitkom skraćuje se vrijeme skladištenja ploda.

Proizvođači stoga voće prskaju tankim slojem umjetnog voska kako bi spriječili toliki gubitak vlage i kako bi jabuka izgledala ljepše. Naneseni sloj je vrlo tanak, samo oko 3 mg voska prekriva jabuku.

Koristi se nekoliko različitih vrsta voska, uglavnom Carnauba vosak koji dolazi iz lišća brazilske palme, Candelia vosak iz desertne biljke kao i prehrambeni šelak. Postoje i neki sintetski esteri koji se dobivaju kombiniranjem saharoze s masnim kiselinama. Polietilen, ista plastika koja se koristi za izradu jednokratnih vrećica za kupovinu, također se može nanijeti u vrlo tankom sloju.

Zanimljivo, ovo se može nazvati veganskim jer je napravljeno od etilena koji je pak napravljen od etanola koji se proizvodi fermentacijom kukuruza. Dodan je trag emulgatora morfolin oleata kako bi se omogućilo nanošenje voska u tankom sloju.

Izražena je zabrinutost da se voštani pečati s ostacima pesticida ne mogu ukloniti pranjem, ali studije su pokazale da se prethodnim pranjem uklanja većina tragova ostataka pesticida. Što se samog voska tiče, on ne predstavlja zdravstveni problem jer se ne apsorbira i prolazi kroz probavni sistem.

Premazi od voska također se mogu koristiti na organskim proizvodima pod uslovom da moraju potjecati iz prirodnog izvora poput pčelinjeg ili karnauba voska ili drvene smole. Iako nema brige oko voska na voću, treba ga dobro oprati uglavnom kako bi se uklonile bakterije koje su se možda zalijepile na površini.

Kruži video u kojem se kipuća voda prelijeva preko jabuke što rezultira stvaranjem bijelih mrlja za koje se tvrdi da su ostatci pesticida. Poruka je da kipuća voda otkriva ostatke pesticida. To nije slučaj. Toplina utječe na sloj voska dopuštajući zraku da uđe između voska i kore jabuke što rezultira bijelim mrljama.

Ne tretiraju se samo jabuke. Agrumi, krastavci, mnoge rajčice, dinje i paprike također se tretiraju voskom, piše Jutarnji list.

spot_img

Povezani postovi

Ovih 17 faktora mogu predvidjeti moždani udar

Stope moždanog udara rastu, a više od pola miliona...

Kako da jednostavno očistite peglu? Odličan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak

Mnoge domaćice će se složiti da je od peglanja...

Ideja za ručak: Uz rižu ili pire krompir napravite ukusni i sočni gulaš

Gulaš je jelo koje zauzima posebno mjesto u tradiciji...

Pečene kestene možete napraviti i kod kuće

Kesten je mnogima omiljena jesenska poslastica, koju uglavnom kupuju...