Ispravno podešavanje temperature frižidera ne samo da produžuje trajnost hrane, već štedi energiju i smanjuje troškove
Da bi hrana ostala svježa i sigurna za konzumaciju, ključno je održavati odgovarajuću temperaturu u frižideru, no mnogi nisu sigurni koja je idealna vrijednost.
Ispravno podešavanje temperature frižidera ne samo da produžuje trajnost hrane, već štedi energiju i smanjuje troškove. No, šta zapravo znači optimalna temperatura?
Prema istraživanju koje je proveo internetski trgovac elektroničkom opremom AO.de, u kojem je sudjelovalo 2000 ljudi, mnogi nisu svjesni važnosti pravilnog hlađenja.
Rezultati su pokazali da više od polovice ispitanika (56%) ima pogrešno postavljenu temperaturu frižidera, dok je gotovo svaki peti (18%) priznao da uopće ne zna koja bi temperatura trebala biti. Također, 37% ispitanika nepravilno održava temperaturu u svojim zamrzivačima.
Za optimalnu pohranu hrane, preporučuje se da temperatura u frižideru bude između 3 i 5 stepeni, dok zamrzivač treba biti postavljen na -18 stepeni ili niže. Vrijedno je napomenuti da temperatura unutar frižidera varira ovisno o položaju.
Gornji dio frižidera je najtopliji, s temperaturom između 8 i 10 stepeni, dok donji dio, gdje se najčešće pohranjuje meso i mliječni proizvodi, ima najnižu temperaturu od 2-3 stepena. Srednji dio ima temperaturu od oko 5 stepeni, a vrata frižidera, koja su također toplija, imaju između 8 i 10 stepeni, piše Hayat TV.