Turković se sastala sa potpredsjednikom Indonezije i koordinirajućim ministrom za ekonomska pitanja

/

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković se, u okviru posjete Republici Indoneziji, sastala sa potpredsjednikom ove zemlje Ma'ruf Aminom. 

Ministrica Turković se zahvalila Indoneziji koja je prije 30 godina, 20. maja 1992. godine, priznala suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, ali i za svu pomoć koju je ova zemlja pružila Bosni i Hercegovini u protekle tri decenije. Ministrica je upoznala domaćina sa izazovima s kojima se naša zemlja suočavala od sticanja nezavisnosti do danas, te predstavila napredak koji je ostvaren i naše vanjskopolitičke ciljeve, piše Avaz.ba

Čvrste veze

Potpredsjednik Amin, koji je ranije posjećivao našu zemlju, naglasio je da Indonezija i Bosna i Hercegovina imaju duge i čvrste veze, te da je ova zemlja učestvovala u mirovnoj misiji u našoj zemlji, pomagala rekonstrukciju, ali i na druge načine.

Sagovornici su istakli da dvije prijateljske zemlje dijele iste vrijednosti, te da je potrebno nastaviti zajednički rad na unapređenju ekonomske i političke saradnje, oblasti turizma, proizvodnje, ali i promocije međureligijskog dijaloga.

Također, ministrica Turković se sastala i sa koordinirajućim ministrom za ekonomske poslove Airlanggom Hartartom, s kojim je razgovarala o jačanju ekonomske saradnje i mogućnostima investicija.

Rastuće oblasti

Ministrica je prezentovala prednosti bh. tržišta, te rastuće oblasti u kojima je moguće ostvariti uspješnu saradnju. Istakla je da se saradnja može ostvariti u oblasti proizvodnje hrane i vode, zatim drvne, metalske i namjenske industrije, navodeći da se bh. proizvodi izvoze širom svijeta. Također, istaknuti su energetski sektor i infrastrukturni projekti kao oblasti moguće saradnje.

Obzirom da je Indonezija najmnogoljudnija muslimanska zemlja sa 270 miliona stanovnika, te četvrta po broju stanovnika u svijetu, razgovarano je i o mogućnostima saradnje u proizvodnji i izvozu proizvoda sa halal certifikatom.

S ciljem nastavka jačanja privrednih i političkih veza, istaknuta je neophodnost organizovanja bilateralnih konsultacija, ali i uzajamnih posjeta privrednih delegacija iz dvije zemlje u narednom periodu, kako bi se utvrditi najprioritetniji sektori za saradnju.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...

Utvrđene osnovice, iznos i koeficijenti novčanih naknada za ovu godinu iz boračke oblasti

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za...

Protestna šetnja metalaca u Sarajevu: U borbi za svoja prava traže satnicu od 5,68 KM

Povodom Prvog maja - Međunarodnog dana rada, Sindikat metalaca...