Nasilje u školi zahtijeva strože kazne

/

Incident u Osnovnoj školi “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini, gdje je učenik sedmog razreda pogodio nastavnicu kamenom u glavu, uznemirio je javnost i podigao na noge policiju, a takvim i sličnim ekscesima, poručuju stručnjaci, jedino se može stati u kraj primjenom strožih disciplinskih mjera, poput isključenja iz škole na određeni period.

Dvanaestogodišnjak, koji je upućen u Banjaluku na ljekarsko posmatranje, u srijedu je u poslijepodnevnim časovima povrijedio nastavnicu u holu škole, a prošle sedmice je, prema riječima direktora ove škole Radenka Savića, imao konflikt sa drugim učenikom u školi.

– On je na početku posljednjeg časa druge smjene ušao u školu i dežurnom nastavniku rekao da želi da bratu odnese svesku. Dobio je odgovor da ipak mora da sačeka ispred škole. U tom trenutku iz zbornice je izašla nastavnica, koja mu nije predavala, i uključila se u razgovor, govoreći da napusti prostorije škole i sačeka ispred. Nakon toga je on prišao nastavnici i iz džepa izvadio kamen kojim ju je sa udaljenosti od pola metra-metar gađao u glavu i pobjegao – objašnjava Savić.

Dodao je da je odmah reagovao školski policajac i da je slučaj prijavljen policiji i Domu zdravlja, te da su pripadnici ovih službi izašli na lice mjesta.

– Mi uvijek reagujemo i na verbalno, a kamoli fizičko nasilje, ali, evo, dese se i neželjene situacije – kazao je Savić.

On je podsjetio da je Vlada RS pokrenula akcioni plan bezbjednosti učenika u svim osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

– Radićemo i dalje preventivno na poboljšanju odnosa učenika i prevazilaženju vršnjačkog i svakog oblika nasilja – istakao je Savić.

Sociolog Ivan Šijaković ističe za “Glas” da se konstantno priča o nekim mjerama u školi, ali ništa se ozbiljnije ne preduzima o tome pitanju.

– Odavno se osjeća da je narušen odnos između škole i ostalih društvenih subjekata, porodice, okruženja i slično. Škola uopšte više nije u centru pažnje i zato je toliko problema u obrazovnim ustanovama, dok roditelji samo traže da njihova djeca postignu što bolji uspjeh, bez obzira na njihovo ponašanje, mogućnosti i talenat – kazao je Šijaković.

On smatra da se nedisciplini, neodgovornosti, nepoštovanju pravila i starijih sada jedino može stati u kraj strožim kaznama.

– U škole bi hitno trebalo da budu uvedena pravila poput onih u Japanu, Južnoj Koreji i skandinavskim zemljama, gdje đake koji naprave eksces prema drugom učeniku suspenduju na polugodište ili školsku godinu. U slučaju da je u pitanju napad na nastavnika, učenika bi trebalo da iz škole izbace na godinu dana bez mogućnosti da se upiše u drugu ustanovu u Srpskoj ili BiH – kategoričan je Šijaković.

Prema riječima psihologa Aleksandra Milića, nasilje je uvijek odraz nekog nezadovoljstva kod djece. To nezadovoljstvo je, kaže, povezano sa njegovim osobinama i statusom u sredini u kojoj odrasta.

– Negativizam đaka je sve prisutniji. Zato je djecu potrebno afirmisati, više angažovati kako bi imala što manje slobodnog vremena – kazao je Milić.

S druge strane, nastavnici mu se, ističe, masovno žale da im je sve teže voditi nastavu, jer su đaci, kako tvrde, neposlušni, nedisciplinovani i neaktivni.

– Međutim, za nedisciplinovanost i neaktivnost đaka nastavnici su najviše i odgovorni. Oni treba da rade na tome da to promijene. Ne treba da se prilagođavaju samo prosječnim kapacitetima, nego da pažnju svima isto posvete, kako nadarenima tako i onima koji otežano uče – kazao je Milić.

Bolnica

Pomoćnik direktora bijeljinske bolnice Nela Mitrović istakla je da je nastavnica, koju je povrijedio učenik, imala posjekotinu koja je hirurški obrađena i dobrog je opšteg stanja, prenosi Teslić danas.

– Nastavnica se žalila na glavobolju, vrtoglavicu, a potpuno je mogla da rekonstruiše događaj i nije imala druge tegobe – rekla je Mitrovićeva.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...