Kada biste pitali Bugare što je patatnik, pod pretpostavkom da ga još niste probali, istovremeno bi vas pogledali s oduševljenjem i čuđenjem te zaključili kako morate probati, jer ne znate šta propuštate.
Riječ je o tradicionalnom bugarskom jelu karakterističnim za Rodope, planinski masiv u južnom dijelu te zemlje te kao takvo spada u jela tamošnje pastirske kuhinje, piše Jutarnji.
Tradicionalno, priprema se od krompira i sira, no postoje i moderne inačice koje uključuju i neke druge namirnice. No, sve ono što ih povezuje jest okus sočne, zasitne pite koja je brzo gotova i koja je mnogima redovno na jelovniku. Želite li je i sami isprobati, u nastavku vam ostavljamo recept.
Sastojci
1 kg krompira
2 glavice luka
400 g svježeg sira, ocijeđenog
4 jaja
2 – 4 češnja bijelogl luka, po želji
1 vezica peršuna
so
biber
ulje
Priprema
Krompir dobro operite pa ogulite koru, zatim ga naribajte i posolite pa ostavite da pusti vodu, oko 5 minuta. Nakon toga ga dobro iscijedite rukama ili kroz čistu krpu ili gazu.
Luk također očistite pa sitno nasjeckajte ili naribajte pa ga dodajte u zdjelu s krompirom.
Tri jajeta umutite u posebnoj zdjelici, posolite i pobiberite, a četvrto ostavite za premaz pite. Umućena jaja dodajte na krompir i luk, pa zatim dodajte sitno sjeckani peršun i bijeli luk i sve dobro promiješajte. Sad dodajte i ocijeđeni sir, pa opet sve dobro izmiješajte i dodatno začinite po ukusu.
Rernu zagrijte na 220 ºC. Za to vrijeme nauljite posudu za pečenje. Neka bude viša, ali ne prevelika, jer bi pita trebala biti oko 3 cm visine. Ulijte smjesu u nauljenu posudu, zatvorite poklopcem ili aluminijskom folijom i pecite tako 30 minuta.
Nakon toga posudu otklopite, prelijte patatnik preostalim umućenim jajetom i pecite na 200 ºC još 10-15 minuta ili dok pita ne postane zlatna. Servirajte uz jogurt ili vrhnje i svježu sezonsku salatu.
Izvor: radiosarajevo