Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

/

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz Svirca u Gradačcu, gdje se vjernici okupljaju na zajedničkim iftarima, djeci se dijele stipendije, a majke male djece mogu klanjati teravih-namaz dok djecu zabavljaju volonteri. Sve je to rezultat zajedničkih napora i snage zajednice koja se trudi da punim plućima uživa u svetom mjesecu ramazanu.

Iste vrijednosti

– Džemat je zajednica koja dijeli iste vrijednosti i koja zbližava ljude okupljene oko vjere. Prvenstveno, cilj naših zajedničkih iftara i svih ostalih aktivnosti jeste da pojačamo to naše jedinstvo i povežemo naše džematlije, a, hvala dragom Gospodaru, sa svakom aktivnošću taj broj naših džematlija se povećava – kazao je Ahmet ef. Osmanović.

Dodao je da je džematski odbor 2022., zajedno sa Safetom ef. Brkićem, osnovao studentski fond “Muderris Ahmed ef. Mulaibrahimović – Svirac”, koji je prvenstveno imao za cilj da stipendira jetimsku djecu te je u toj godini podijeljeno pet jednokratnih pomoći.

– Ideja je krenula na taj način, a ove godine smo pokušali napraviti jedan iskorak i stipendirati svu djecu iz našeg džemata i nismo imali nekih posebnih uvjeta, osim da se radi ili o djetetu čiji je roditelj član džemata ili da je jetimsko dijete. U ovoj akademskoj godini podijelili smo 26 stipendija od po 800 KM – naveo je ef. Osmanović.

Podrška učenicima

Također je istaknuo da u budžetu džemata imaju odvojena sredstva za taj fond koji se puni dobrovoljnim prilozima džematlija.

– Naš džemat veliku pažnju posvećuje stjecanju znanja, pa zbog tradicije naše vjere i samog Svirca, koje je imalo svoju medresu i alime, ali i bilo izvor odakle su se pojili i drugi alimi, mnogo nam je važno da podržimo učenike na tom njihovom putu – objasnio je ef. Osmanović.

Jedan od ibadeta

Poručio je da je ramazan prilika da se posvetimo sebi i da se pokušamo, kroz iskušenja koja je Gospodar postavio pred nas, snažnije uzdići u našoj individualnosti, odgovornosti i dostojanstvu, kako prema nama samima tako i prema Bogu i drugima, piše Avaz.

– Post je jedan od ibadeta gdje nema licemjerja. Ovaj ramazan provedite u preispitivanju gdje se nalazite u odnosu na Gospodara – zaključio je ef. Osmanović.

Povezani postovi

Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve

Ispijanje kahve na našim prostorima je ritual koji nas...

Kako je Ministarstvo obrazovanja FBiH raspodijelilo 575.000 KM, jesu li podnosioci zahtjeva ispunili kriterije?

Federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva...

Četveročlanoj porodici u BiH mjesečno treba 3.500 KM: Cijela plaća ide za hranu

Sindikalna potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec cjenovno je...

Sindikalna potrošačka korpa se opasno približila 3.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...