Ideja za iftar: Napravite starinsko jelo, pitu od krompira i sira

/

Kada biste pitali Bugare što je patatnik, pod pretpostavkom da ga još niste probali, istovremeno bi vas pogledali s oduševljenjem i čuđenjem te zaključili kako morate probati, jer ne znate šta propuštate.

Riječ je o tradicionalnom bugarskom jelu karakterističnim za Rodope, planinski masiv u južnom dijelu te zemlje te kao takvo spada u jela tamošnje pastirske kuhinje, piše Jutarnji.

Tradicionalno, priprema se od krompira i sira, no postoje i moderne inačice koje uključuju i neke druge namirnice. No, sve ono što ih povezuje jest okus sočne, zasitne pite koja je brzo gotova i koja je mnogima redovno na jelovniku. Želite li je i sami isprobati, u nastavku vam ostavljamo recept.

Sastojci

1 kg krompira

2 glavice luka

400 g svježeg sira, ocijeđenog

4 jaja

2 – 4 češnja bijelogl luka, po želji

1 vezica peršuna

so

biber

ulje

Priprema

Krompir dobro operite pa ogulite koru, zatim ga naribajte i posolite pa ostavite da pusti vodu, oko 5 minuta. Nakon toga ga dobro iscijedite rukama ili kroz čistu krpu ili gazu.

Luk također očistite pa sitno nasjeckajte ili naribajte pa ga dodajte u zdjelu s krompirom.

Tri jajeta umutite u posebnoj zdjelici, posolite i pobiberite, a četvrto ostavite za premaz pite. Umućena jaja dodajte na krompir i luk, pa zatim dodajte sitno sjeckani peršun i bijeli luk i sve dobro promiješajte. Sad dodajte i ocijeđeni sir, pa opet sve dobro izmiješajte i dodatno začinite po ukusu.

Rernu zagrijte na 220 ºC. Za to vrijeme nauljite posudu za pečenje. Neka bude viša, ali ne prevelika, jer bi pita trebala biti oko 3 cm visine. Ulijte smjesu u nauljenu posudu, zatvorite poklopcem ili aluminijskom folijom i pecite tako 30 minuta.

Nakon toga posudu otklopite, prelijte patatnik preostalim umućenim jajetom i pecite na 200 ºC još 10-15 minuta ili dok pita ne postane zlatna. Servirajte uz jogurt ili vrhnje i svježu sezonsku salatu.

Izvor: radiosarajevo

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...