Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

/

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne i Hercegovine postavlja se pitanje koliko su sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini opremljene i šta nam je neophodno?

Misija OSCE-a u BiH donirala je sofisticiranu IT opremu policijskim agencijama. U prvom planu borba protiv organizovanog kriminala. Osim opreme, obuka pripadnika policije drugi je aspekt jačanja njihovih kapaciteta.

“Radi se o softverskom programu koji će pomoći u analizama prikupljenih krim obavještajnih podataka i to će nam omogućiti da na lakši način dolazimo do informacija i podataka, dokumentovanja najtežih krivičnih djela”, kazao je Admir Gazić, policijski komesar ZDK.

“Podigli smo svijest više od 300 policijskih rukovodioca o praktičnim prednostima policijsko obavještajnog rada. Sve je to omogućila velikodušni doprinos Njemačke, Luksemburga, Turske, Lihtenštajna, Norveške”, kazao je Brian Aggeler, OSCE .

Vrijednost ovog projekta i donacije je 400 hiljada maraka. Koliko je to važno govore nam poređenja sa drugim državama, ali i dosadašnji primjeri kriminalnih obračuna, femicida, gdje je sigurnosni sektor nerijetko pokazao svoju podkapacitiranost.

“Države za koje se može reći da su sigurne i na svjetskom nivou, ulažu u sigurnosni sektor. Kada je riječ o BiH evidentno je da zaostajemo za regionom i evropskim standardima, ne samo kada govorimo o helikopterima, transporterima itd”, kazao je Safet Mušić, ekspert za sigurnosna pitanja.

MUP KS krenuo u nabavku helikoptera

Transportere je posljednji nabavio MUP Tuzlanskog kantona. Njih posjeduju i entitetski MUP-ovi. MUP Kantona Sarajevo, osim nabavke transportera, uveliko je krenuo u proceduru nabavke helikoptera.

“Nakon postupanja Ureda za žalbe očekujemo skoro potpisivanje Ugovora o nabavci, ali ipak ističemo da dinamika isključivo zavisi od postupanja drugostepenog organa, odnosno Ureda za žalbe. Rok isporuke, nakon potpisivanja ugovora, iznosi 24 mjeseca. Vrijednost letjelice je cca 30 miliona KM”, kazali su iz MUP-a KS.

Helikopter će biti operativan za sve policijske akcije, kao i za potrebe medicinske pomoći i prevoza. Dok je sasvim izvjesna nabavka ovog helikoptera, najavljuje se i nova letjelica za FUP.

“Ja se vozim helikopterom i vozit ću se i dalje. Planiram nabaviti sada još bolji, još kvalitetniji”, kazao je Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Iako se nabavka helikoptera, a prije svega transportera u javnom diskursu doživljava kao naoružavanje, pa čak i zveckanje oružjem, eksperti za sigurnosna pitanja smatraju da su takve nabavke nužne obzirom na stepen kriminaliteta u državi.

“Ne možemo naći zamjerku i reći da se radi o velikom naoružavanju jer ustvari i za neke intervencije koje smo imali i situacije koje smo imali vidjeli smo da su policajci stradali itd. evidentno je da policija mora imati transportere”, kaže Mušić.

Pitanje je koliko će se i helikopteri i transporteri koristiti u najboljem interesu, a ne za lične vožnje ili promocije?! U isto vrijeme ministar odbrane najavio je početak proizvodnje dronova do kraja ovog mjeseca. Nivo opremljenosti sigurnosno-odbrambenog sektora nije visok, kažu naši sagovornici, ali je očita tendencija ka poboljšanju, piše N1 BiH.

Povezani postovi

Bosna i Hercegovina na 11. mjestu po ispijanju kahve

Ispijanje kahve na našim prostorima je ritual koji nas...

Kako je Ministarstvo obrazovanja FBiH raspodijelilo 575.000 KM, jesu li podnosioci zahtjeva ispunili kriterije?

Federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva...

Četveročlanoj porodici u BiH mjesečno treba 3.500 KM: Cijela plaća ide za hranu

Sindikalna potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec cjenovno je...

Sindikalna potrošačka korpa se opasno približila 3.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...