Aktivisti umjetničkim performansom ispred Katedrale podržali Klix.ba

/

U povodu Međunarodnog dana nenasilja, aktivisti ispred Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas su ispred sarajevske Katedrale organizovali mirovnu akciju i umjetnički performans.

Ova mirovna akcija održana je u cilju skretanja pažnje javnosti i podsjećanja na nedavni pretres redakcije portala Klix.ba od strane Kantonalnog MUP-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Podsjećamo, pretres redakcije portala Klix.ba izvršen je u vezi s aferom “Dva papka”, tj. audio snimkom na kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o “kupovini” zastupnika u narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine, a kojeg je portal Klix.ba objavio 15. novembra.

Nakon pretresa redakcije portala Klix.ba, detaljnog pregleda i oduzimanja hard diskova, 19 računara je bilo onesposobljeno za rad, oduzeti su USB-ovi, diktafoni, kao i privatni mobilni telefoni urednika i direktora portala Klix.ba.

“Napad na internet portal Klix.ba vrhunac je kampanje onih koji rade u svrhu vladajućih režima, te koji se temelje na ideološkoj pozadini nacionalizma i totalitarizma i iz tog razloga smo Međunarodni dan nenasilja, dan na koji je umro Mahatma Gandhi mi posvetili upravo Klixu”, kazao je za Klix.ba Edvin Kanka Ćudić iz UDIK-a.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pomaže post-jugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina. To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva, sa jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava, i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam.

“Naša vizija je Bosna i Hercegovina kao pravedno, otvoreno društvo aktivnih građana i građanki kroz poštivanje ljudskih prava sa državom koja služi javnom interesu”, navode iz ovog udruženja.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Hrvatska počela graditi prelaz kod Gradiške

Izgradnja graničnog prelaza na brzoj cesti u završnoj fazi...

Lagumdžija potvrdio: Finalni prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a

Zlatko Lagumdžija, ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama...

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...