Sigurno ste puno puta
čuli o tome kako je sol nezdrava.
Međutim, naš organizam
ne može živjeti bez soli. Koju sol onda trebamo unositi, i u kojim količinama?
Rafinirana sol je štetna
U svakodnevnoj uporabi najčešće koristimo rafiniranu (kuhinjsku) sol čija je
kemijska struktura tijekom procesa prerade i sušenja na visokim
temperaturama promijenjena.
Takva sol više ne
sadrži vrijedne elemente i minerale, te u konačnici organizmu donosi više štete
nego koristi.
Kuhinjska sol sastoji
se od 97,5% natrijevog klorida i dodataka poput joda, te različitih kemikalija,
između ostalog i aluminija kojem je svrha sol očuvati suhom.
Aluminij je toksični
metal koji se povezuje s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću.
Velik udio natrija u
kuhinjskoj soli također uvelike šteti organizmu.
Osim što oslabljuje
imunitet, pretjerana upotreba rafinirane soli povezuje se s…
- visokim tlakom
- bolestima srca
- bubrežnim i želučanim
oboljenjima - žučnim i bubrežnim
kamencima - osteoporozom
- reumatskim oboljenjima
- nastankom celulita
Dakako, sol nam je
potrebna, no ne bilo koja, nego samo ona koja nije upropaštena procesom prerade
i nepotrebnim dodacima.
Zdravija alternative – Himalajska sol
Himalajska sol je jedina sol koja ima savršenu kristalnu strukturu.
Iz takve kristalne
strukture naše tijelo bez velikog napora može lako i jednostavno apsorbirati
sve vrijedne minerale i elemente u tragovima.
Himalajska sol je
ujedno i najčišća sol na svijetu te posjeduje 84 minerala i elementa istovjetnih
onima u ljudskom tijelu.
Dostatna količina
minerala, elemenata u tragovima i elektrolita nužna je za očuvanje zdravlja.
Bilo njihov nedostatak
ili neuravnoteženi unos uzrokuje promjene u tjelesnim funkcijama, zbog
čega ‘obična’ sol i jest nezdrava.
Takva sol za razliku
od himalajske između ostalog ne sadrži nimalo elektrolita poput kalija, kalcija
i magnezija koje gubimo primjerice pojačanim znojenjem tijekom velikih
vrućina, tjelovježbe ili bolesti.
Himalajska sol pripada
u skupinu kamenih soli, no za razliku od ostalih, nastala je pod golemim
tektonskim pritiskom u trajanju od 250 milijuna godina.
Podrijetlom iz
pramora, potpuno ekološki čistog sustava, dobiva se u
podnožju Himalaje.
Ručno se melje, pere i
suši na suncu, čime su u potpunosti očuvani svi njezini vrijedni sastojci.
Bijelo zlato
Tradicionalno, himalajska sol smatrala se rezerviranom za kraljeve i od davnina
je na glasu kao bijelo zlato.
Najkvalitetnije
gromade melju se u jestivu sol.
Krupnije mljevena,
koristi se u kupkama i različitim tretmanima.
Pokazala se vrlo
učinkovitom u liječenju reume, astme, alergija i različitih kožnih bolesti.
Može se koristiti i za
inhalaciju, primjerice, kod problema sa sinusima, upale grla, astme ili
bronhitisa.
Himalajska sol
prepoznatljiva je po toplim nijansama ružičaste boje – što je ujedno i znak da
je bogata različitim mineralima.
Ustanovljeno je da
zagrijavanjem ionizira zrak čineći ga čišćim i zdravijim, zbog čega se od
pojedinih komada himalajske soli izrađuju popularne svjetiljke i svijećnjaci.
Također, drži se da
eliminira štetna elektromagnetska zračenja pa je takve svjetiljke preporučljivo
držati kraj televizora i računala.
Konzumiranje prirodne,
cjelovite soli poput himalajske blagotvorno djeluje na kompletan organizam.
Smatra se da hiimalajska sol:
- regulira razinu vode u
organizmu - opskrbljuje organizam
vrijednim nutrijentima - izbacuje višak
kiseline iz stanica - prirodni je
antihistaminik - čisti pluća, podupire
zdravu dišnu funkciju - umanjuje začepljenje
sinusa - regulira probavu
- jača libido
- pomaže apsorpciji
hrane u crijevima - uravnotežuje razinu
šećera u krvi - regulira rad srca i
krvni tlak - čuva zdravlje krvnih
žila - štiti bubrege i žučni
mjehur - pomaže opuštanju i
zdravom snu - sprječava grčenje
mišića i održava kosti čvrstima - pomlađuje organizam